Вижте бъдещето на изкуствения интелект - само на 12 август в Конгресния център в Бургас

219

Събитието ще бъде с вход свободен, а лекциите ще бъдат на английски език


Вълнуващи лекции и участия в практически семинари /уъркшопи/ по актуални теми, свързани с изкуствения интелект, ще бъдат част от Първата международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, чиито домакин ще бъде Бургас. Конференцията, посветена на AI, ще се проведе на 12 август от 10:00 до 14:00 часа в Конгресния център до Морска гара. Поради силния интерес към темите на конференцията и ограниченият брой места в залата в Конгресния център, желаещите да я посетят следва да се регистрират тук.

Еволюцията на обработката на естествени езици: Какво крие бъдещето?

Първата лекция с дебат след нея ще започне в 10.00 часа в голямата зала на Конгресния център и ще бъде на тема: „Еволюцията на обработката на естествени езици: Какво крие бъдещето?“. Неин лектор ще бъде проф. д-р Руслан Митков - професор по компютърни технологии и комуникации в Lancaster University. Той работи в областта на НЛП, компютърната лингвистика и свързаните с тях области от началото на 80-те години на миналия век и е най-известен с основополагащия си принос в ключови области като разрешаването на анафора. Той е автор на повече от 320 публикации, включително 15 книги, 35 статии в списания и 35 глави в книги.

В този забавен разговор проф. Митков ще скицира историята на обработката на естествен език и машинния превод и ще направи преглед на най-новите постижения, задвижвани от задълбочено обучение и големи езикови модели. Той ще сподели своето оригинално изследване, което сравнява LLMs, Deep Learning и основани на правила подходи за избрани NLP задачи и приложения. Тези проучвания ще служат като платформа за последваща дискусия относно бъдещето на обработката на естествен език.

Има ли изобщо етичен Изкуствен Интелект?

След нея от 11.00 часа ще започне втората лекция – „Има ли изобщо етичен Изкуствен Интелект?“ с лектори Иво Емануилов и Катерина Йорданова. Иво Емануилов е експерт по информационни технологии с над 10 години международен опит като консултант и правен съветник на големи компании в сферата на интелигентното производство, телекомуникациите и медиите. През 2024 г. той създаде I/O Legal като неформална мрежа от експерти и център на правна, научна и технологична експертиза с фокус върху IP, AI и данни.

Катерина Йорданова е изследовател в белгийската компания за нанотехнологии imec и KU Leuven. Нейната работа е фокусирана върху изкуствения интелект и експерименталното и предварително регулиране, регулаторните лаборатории и защитата на човешките права. Катерина съветва малки и стартиращи бизнеси относно управление на данни, защита на личните данни и етични въпроси, свързани със системите с изкуствен интелект.

В този разговор Иво и Катерина ще обсъдят какво означава етика в света на изкуствения интелект, могат ли машините да различават доброто от лошото, чия е отговорността за разработването на изкуствен интелект, който е в съответствие с основните човешки ценности, може ли изкуственият интелект да замени човешката изобретателност и креативност и др.

Демократизирането на креативността чрез инструменти с изкуствен интелект

В 12.30 часа в същата зала ще се проведе лекция за „Демократизирането на креативността чрез инструменти с изкуствен интелект” с лектори Стоян Стоянов и Владимир Грънчаров. Стоян Стоянов е дигитален артист, специализиран в анимационни графики, фотореалистични илюзии и симулации на частици. През 2011 г. е съосновател на Elektrick.me, колектив за анимационна графика, базиран в България. През следващото десетилетие той ръководи десетки проекти за 3D картографиране, вариращи от интерактивни инсталации за марки като Mercedes, Intel, Pernod Ricard, BAT и др.

Владимир Грънчаров е дизайнер и съосновател на Elektrick.me. Завършил е инженерен дизайн в Технически университет – София. Режисирал е големи продукции в цял свят – интерактивни инсталации, мултимедийни представления за концерти, опери и театър, телевизионни продукции и 3D прожекционни мапинги на емблематични сгради в България, Казахстан, Япония, Китай, Русия и др.

Лекцията ще проучи как се трансформира света на цифровото изкуство и творчество. В челните редици на тази революция са инструментите за изкуство с отворен код с изкуствен интелект. Тези мощни технологии със специален фокус върху стабилната дифузия, променят творческия пейзаж. Стоян и Владо ще навлязат в екосистемата от инструменти, която бързо се е развила около изкуството, генерирано от изкуствен интелект, изследвайки как те дават възможност на художници, дизайнери и дори на хора без официално художествено обучение да вдъхнат живот на своите визии.

4 уъркшопа

Конференцията ще завърши с 4 уъркшопа, посветени на изкуствения интелект – „Ефективна фина настройка на параметрите с помощта на Gemma“, „Въведение в ученето с подсилване“, „Трансформиране на здравеопазването с компютърно зрение“ и „Базирани на LLM агенти като цифрови асистенти“, в които ще се включат участниците в Международната олимпиада по изкуствен интелект.

AI

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Заповядайте на откриването на новия шоурум на JAF България

Заповядайте на откриването на новия шоурум на JAF България

ПОКАНА от JAF - Отпразнувайте откриването на първия по рода си шоурум на JAF България с фокус върху иновативни и ексклузивни решения от света на дървесината!

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост