Архитекти, студенти и ландшафтни архитекти разработват проект за ревитализация на Резиденцията в Банкя

403

Целта е да бъдат дадени решения за мястото, което от години тъне в разруха


Източник: The Residence / Резиденцията

Инициативата за проекта The Residence / Резиденцията е на Raynovski Architects заедно с архитект Павел Николов, наследник на Павел Николов старши (проектант на сградата) - Николов & Николов Архитекти. В проекта участват още Колективът и Проект Бузлуджа. Инициативата е подкрепена от Съюза на архитектите в България и УАСГ.

Източник: The Residence / Резиденцията

Във връзка с идеята беше проведен конкурс за архитекти, дизайнери, инженери и всеки с интерес в областта на архитектурата и градоустройство. Участниците можеха да създадат колаж по темата, да напишат есе или да изготвят програма за това как си представят в бъдеще функцията на сградата. Анализи и разбор на различни идеи доведоха до сформирането на две работни групи. Сега се провеждат работилница за създаване на обща концепция за бъдещото на Резиденцията.

Източник: Колективът

"Резиденция Банкя" е проектирана като държавен балнеосанаториум през 1973 година.

Източник: Николов & Николов Архитекти, архив. Източна Фасада-Блок 1 (идейни чертежи, 1974)

Комплексът е представителен обект на модерността през периода на социализма (1946-1989), а мястото в предградието на столицата е избрано заради чистия си въздух, зелената горска среда и лечебните горещи извори.

Източник: Николов & Николов Архитекти, архив. Южна фасада (идейни чертежи, 1972)

Във фасадите от идейната фаза през 1972-ра година, въпреки промените, протекли в работната фаза и строеж на сградата, е видим обликът, елементите и пропорциите, които правят комплексът уникален.

Източник: Николов & Николов Архитекти, архив. Северна фасада (идейни чертежи, 1972)

След като от годината на завършването му през 1977 г. до 1980 г. комплексът е използван като санаториум с временни посещения, социалистическият лидер Тодор Живков превръща мястото в своя резиденция и така достъпът е ограничен само за него и най-висшите членове на управляващата комунистическа партия. След смъртта на дъщеря му Людмила през 1981 година Живков прекарва повече време в резиденцията под грижите на своята медицинска сестра и личен асистент.

Снимки: Николов & Николов Архитекти, архив

След 10 ноември 1989 година при падането на политическата система Тодор Живков е принуден да се откаже от своята резиденция в Банкя и масивната сграда губи предназначението си. Първоначално тя е била предоставена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после е прехвърлена на Столичния народен съвет.

Източник: The Residence / Резиденцията

През 1992 година, въпреки намесата на Министерския съвет под ръководството на Филип Димитров, Общинският съвет на София предоставя 51% от имота на новосъздаденото дружество „Софийски голф и кънтри клуб“ ООД. В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като поставя логото на дружеството над главния вход. След несполучливия опит за преустройство в хотелска част на голф клуб комплексът е изоставен и се руши до наши дни - повече от 30 години. В момента обектът е собственост на Областна администрация-София.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

В Елхово ще има нова сграда на Дома за стари хора

Тя ще се намира на улица „Чаталджа“ 4 до здравно заведениe, аптека и новоизградена зона за отдих и ще е със застроена площ 613,35 квадратни метра