Архитектурно студио "Боеле" от Чехия е победителят в международния конкурс за идеен проект за Пешеходен мост към Южния парк над ул. "Бяла черква" в София

359

На второ и трето място са класирани „Миодизайн“ ООД и „Андонов и синове дизайн“ ООД


От участниците в конкурса се изискваше да представят идеен проект, който да предложи обемно-пространствено решение на нова пешеходна връзка, която да свързва на различно ниво от автомобилния трафик двете части на Южния парк по естествен и безпрепятствен начин, спомагайки за увеличаване на пешеходното и велосипедното движение в парковата зона, с което да се подобри и достъпа до зелените територии на София от населението и гостите на града. С изграждането на новата мостова конструкция и прилежащите зони на практика ще завърши сливането на трите зони: Южен парк – първа част (пространството около НДК), Южен парк – втора част и Южен парк – трета част в едно непрекъснато и мащабно парково пространство.

Победител в открития международен конкурс за идеен проект за Пешеходен мост над ул. „Бяла черква“, организиран от Столична община – Направление „Архитектура и градоустройство”, е Архитектурно студио „Боеле“ от Чехия. То ще получи 20 000 лв. и покана за изготвяне на инвестиционен проект по всички необходими части във фаза работен проект. Победителят е студио със седалище в Прага и Лондон, работещо в областта на архитектурата и градоустройството. Автори са на проекти от различен  мащаб и типология, от по-малки жилищни сгради до големи сградни комплекси и реконструкция на градски пространства. Екипът работи под ръководството на архитект Павел Файфр, който е с  дългогодишен опит в архитектурата на чешкия пазар, и на архитект Петр Шума, който е с богат опит в чуждестранни студия.

Вижте и тук: 106-1, 106-2, 106-3, 106-4

На второ място са класирани „Миодизайн“ ООД, представлявано от арх. Орлин Давчев. За второто място е предвидена награда от 15 000 лв.

Вижте и тук: 120-1,120-2, 120-3, 120-4

На трето място са класирани „Андонов и синове дизайн“ ООД, представляван от арх. Андон Андонов. Наградата е 10 000 лева.

Вижте и тук: 109-1, 109-2, 109-3, 109-4

Проектите на участниците бяха разгледани и оценени от международно жури в състав: арх. Йеспер Дал - ръководител на градоустройствения отдел на община Фредериксберг, Дания, арх. Милутин Фолич – бивш  главен архитект и урбанист на град Белград, арх. Ресул Емра Шахан - председател на Истанбулската агенция за планиране и председател на борда на директорите на BİMTAŞ, арх. Васил Василев – представител на Камарата на архитектите в България, арх. Лидия Лазарова - представител на Съюза на архитектите в България, проф. д-р инж. Дарина Нитова – представител на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, проф. д-р инж. Георги Линков – представител на Камарата на строителите в България, арх. Ивайло Петков - председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС, доц. д-р арх. Ясен Кьосев – представител на Университета по архитектура, строителство и геодезия, арх. Владимир Владов – главен архитект на район „Триадица“ – СО, Мария Механджиева – главен юрисконсулт в Столична община, Направление „Архитектура и градоустройство“. С членове на журито вчера се срещна кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според арх. Васил Василев (КАБ) класираният на първо място проект има някои "сериозни функционални недостатъци". Веднъж като се тръгне по моста, ще трябва да се извърви цялата му дължина от над половин километър, а няма междинни стълби за слизане. Те не могат да се добавят, защото ще трябват и асансьори, коментира той. Широчината на моста щяла да засегне короните на много дървета. "Визуално и естетически чешкият проект е несравним, но от тази елегантност няма да остане много след работна фаза, защото България е земетръсна зона и има определени изисквания (към якостта на конструкцията) за разлика от Дания", смята Василев. Класираният на трето място проект на арх. Андонов предлага по-кратко мостово съоръжение, което е покрито. Според част от журито това е по-подходящото и функционално решение, добави той.

„Тепърва ще видим всички участвали проекти, но първото ми впечатление е, че решението е перфектно. Ще споделя и защо съм толкова щастлив: преди  година бях поканен да напиша Техническото задание, т.е. - да съставя задачата. Днес видях решението на международното жури и  бях много трогнат, защото избраният проект е дори по-добър от моите лични представи как е най-подходящо да се свържат двата парка. Така че стискам палци на арх. Здравков, арх. Каменов и администрацията на НАГ да доведат това начинание докрай: това ще бъде едно от най-хубавите неща в обществените пространства на София в днешно време! Специални благодартности на арх. Елица Панайотова и нейния екип "Зелена София", които помогнаха много за случването на този конкурс“, казва арх. Димитър Паскалев.

Вчера вечерта по време на събитието „Разговори за града“ членът на журито арх. Йеспер Дал заяви, че голяма част от парка няма връзка с района, а реката не се вижда и няма достъп до нея. Според него решението с мост ще подобри свързаността, както и че има възможност гледката към реката и достъпът до нея да бъдат подобрени. По време на събитието арх. Дал направи презентация на тема „Концепция за развитие на Копенхаген“. Очаквайте подробности за събитието.

За построяването на пешеходния мост по чешкия проект се налага Столичната община да изкупи частен имот в Южeн парк-II част, от кръстовището на ул. "Бяла черква" и бул. "Петко Каравелов" до басейна "Спартак", каза главния архитект на София Здравко Здравков. Първо трябва да се изработи подробен устройствен план, а чешкият проектантски екип да подготви технически проект. Според Здравков строежът би трябвало да започне в края на следващата година или през 2024 г. Повече за конкурса може да прочетете на специално създадения сайт.

Снимки: Citybuild.bg

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Три фонтана, водна каскада, лапидариум, две детски площадки, осветление, пейки и нова растителност ще има в най-стария парк в града

Започна изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" с дължина 132,84 км

Започна изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" с дължина 132,84 км

Трасето е разделено на три участъка, като строителството стартира в 7,9-километрова отсечка в землището на община Ценово, за която има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

За осма поредна година Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

За осма поредна година Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

На заседание на Постоянния комитет  бяха представени усилията на българските власти за предприемане на всички необходими мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома