България има нужда от постоянно действаща програма за обновяване на жилищните сгради

59

С промени в Закона за енергийната ефективност се създава Национален фонд за декарбонизация, който ще финансира програмите за саниране


Вчера в София се проведе XII национална кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия на тема „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“. Събитието беше организирано от Министерството на енергетиката и Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на инициативата „Да обновим България“. „Имаме две незабавни цели – да се направи всичко възможно вторият етап на програмата за саниране с 20% самоучастие да е успешен и максимално бързо да стартира постоянно действаща програма, която да даде възможност на бизнеса и гражданите да се включат в процеса, без да чакат с години поредния подарък от властта“, каза изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект Драгомир Цанев. Той подчерта необходимостта от наличието на финансови механизми за подпомагане на гражданите: „Без атрактивни кредити, които да се изплащат от енергийните спестявания, няма как да очакваме, че хората ще приемат промените“, обобщи той.

„Министерството на околната среда и водите е институцията, която поема координацията на политиките за декарбонизация. Инвестициите за обновяване на сградите заемат водещо място в тях, а липсата им води не само до неизпълнение на целите, но и до социални и демографски проблеми, които все повече ще се утежняват“, допълни министър Юлиан Попов. „Решението, освен да се намерят начини за привличане на частни инвестиции в един огромен пазар от десетки милиарди евро, е да се вложат достатъчно средства в генериране на знания и навлизане на иновации“, каза той.

"Националният декарбонизационен фонд е заложен в Дългосрочната стратегия за обновяване и е реформа от Плана за възстановяване и устойчивост, която трябва да се реализира“, коментира заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова. Според нея инвестиционните потребности в жилищния сектор се оценяват в размер между 3,3 и 4,5 милиарда евро годишно, като този фонд трябва да спомогне за тяхното мобилизиране чрез комбинация от финансови инструменти, грантове и техническа помощ.

По време на събитието заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева постави акцент върху необходимостта от приоритизиране на сградното обновяване в дейността на Декарбонизационния фонд, като подчерта важността на вземането на политически решения, основани на инвестиционните потребности на различните сектори. „Няма как да постигнем реални резултати със 100-процентово грантово финансиране, преминаването към схеми със съфинансиране е неминуемо“, коментира заместник-министър Бонева. „Трябва да намерим балансирани решения между грант и финансов инструмент и такива, които да комбинират мерките за обновяване с политиките за ВЕИ, интелигентни сгради, енергийни общности“, допълни тя.

Изключително активно бе и участието на финансовия сектор, като представители на Асоциацията на банките в България, Фонд на фондовете и Фонд ФЛАГ изразиха готовността си да се включат в бъдещи програми за обновяване. Беше заявено, че осигуряването на последователност и непрекъснатост на политиките и атрактивни условия за всички участници в процеса е от съществено значение за привличането на частни инвестиции. За да се гарантира участието на банковия сектор, е необходимо и осигуряването на качество на проектите и демонстриране на реални резултати. В пряка връзка с това бе идентифицирана необходимост да се инвестира в знания и умения в строителния сектор, който трябва да е готов да осигури качество на всеки един проект в настоящите и бъдещите програми, за да отговори на очакванията на гражданите.

ОЩЕ НОВИНИ

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

През последните седмици са намерени решения на редица нерешени в последните години въпроси

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Реализираният обем на инвестиционните сделки в България миналата година е почти 221 милиона евро

Това показва проучване на Colliers на пазара на инвестиционни имоти у нас през второто полугодие