Българската телеграфна агенция обновява сградата си в София и осигурява по-добра достъпност до нея

206

Предвиждат се мерки за енергийна ефективност, обновяване на нюзрума, архива и читалнята, зона с новини на открито и 3D мапинг върху фасадата


Снимка: БТА

Фасади, надписи и часовник

Преди няколко дни започна обновяване на фасадите на сградата на Българската телеграфна агенция (БТА) в София на бул. „Цариградско шосе“ 49. Предвижда се цялостно почистване на фасадите, които са с облицовка от естествен камък. Ще бъде поставено ново фасадно осветление с проектант инж. Маргарита Гешева, което ще даде възможност за визуализиране на голям брой светлинни сценарии. Ще бъдат подменени часовникът и обемните надписи „БТА“, като се предвижда да има нов шрифт, разработен със съдействието на студенти от Националната художествена академия. Изпълнител по тази част след обществена поръчка е „Билдком БГ“ ЕООД, а проектът в част „Архитектура“ е разработен от арх. Светослав Хаджиев - "Ейч Ес Архитекти" ЕООД. Проектът се реализира със собствени средства и със средства по Проект „Красива България“. По програма „Региони в растеж“ БТА кандидатства с цел сградата да бъде обновена в енергийно отношение и да бъде монтирана система за отопление и климатизация. Обмисля се и трайно решение без външни тела на климатици, предвижда се смяна на прозорците и вратите и евентуално фотоволтаична централа на покрива.

 
Снимка: БТА

Входове и настилки

Дейностите по обновяване на сградата на БТА засягат и преобразяване на три от четирите входа на Агенцията: централният вход, този за бъдещ информационен център и другият за архива, като ще бъде осигурен по-добър достъп и за хора със затруднения в придвижването.

В участъка на Централния вход ще бъде подмена настилката от керамични плочи с нови гранитогресни, включително и на стълбището. На мястото на обшивката на козирката и по стените на входното външно преддверие ще бъде направена нова от естествен камък, а дъното на козирката ще бъде облечена със син еталбонд. Цялата битумна хидроизолация върху навеса ще бъде подменена с нова, както и водоприемните елементи. На мястото на металната рампа за осигуряване на достъпна среда ще бъде изградена нова масивна рампа. На стените й ще бъде монтиран метален парапет с ниска и висока ръкохватка. Предвижда се частично пренареждане на паветата на паркинга пред централния вход на сградата в участъците, където има разместване на павета или са се образували вдлъбнатини.

В участъка на транспортната рампа на югозападния вход се предвижда подмяна на настилката на рампата и прилежащите към нея две стълбища. Старият винкелен парапет ще бъде подменен с нов метален. На северозападния вход също се предвижда реновиране на настилки, облицовки и навес. По фасадните стени и челата на навеса изгнилата и напукана дървена обшивка ще бъде демонтирана. Бордовете на навеса ще бъдат "облечени" с еталбонд, а стените ще бъдат измазани с фасадна мазилка.

Предвиждат се и две електрически стълбищни платформи вътре в сградата, осигуряващи достъпна среда от съществуващ асансьор на ниво сутерен до „Мултимедиен център на БТА - Зала „МаксиМ", и до зала „Национален Пресклуб БТА" на ниво Етаж 3. Проектант на достъпната среда е арх. Пенка Райчева.

 
Снимка: МРРБ

Нюзрум

Друга цел, която Агенцията се надява да осъществи най-късно до началото на учебната година, е преобразяване на новинарската стая, която е и първата в България още от 60-те години. Новият нюзрум ще е по подобие на повечето модерни агенции, сред които „Ройтерс“, „Франс прес“, „Асошиейтед прес“, „Киодо“. Той ще бъде без заграждения, като ще има маса за отговорните редактори от всички отдели, за да се подобри координацията между тях. Ще бъде създадено и пространство за отдих и почивка.

 
Снимка: БТА

Архив и читалня

Преобразяването на Архива на БТА също е от ключовите инициативи. Фотоархивът включва над пет милиона снимки от 1952 година до днес. Архивите започват от 1898 година, а БТА е една от първите осведомителни организации в света. Проектът за новия Архив ще бъде част от по-големия проект по Плана за възстановяване и устойчивост за цифровизацията на музейни колекции, библиотеки и архиви. До края на тази година се очаква да бъдат осигурени и специалните стелажи. Предвижда се за най-ценните части от архива да бъде отредено специално място. Ще има и читалня за служители и външни читатели. Прави се и сканиране на архива.

 
Снимка: БТА

Зона с новини на открито и 3D мапинг върху фасадата

Във връзка с информационния център на партера се предвижда и „зелена зона“ с представяне на новини от целия свят на открито, включително с холограми на символи от съответните държави, съчетано с 3D мапинг върху фасадата. По време на представянето на мащабния проект на 6 август генералният директор на БТА Кирил Вълчев изрази надежда, че това може да се превърне в една от атракциите на града, а гостите на столицата да разглеждат пространството така, както парка „Мини Европа“ в Брюксел. Предвижда се да се създаде и Музей на новините в партньорство с Националния политехнически музей. Припомняме, че преди две години студенти от Лесотехническия университет представиха идеи за преустройство на сградата на БТА и пространството около нея.

Снимка: БТА

Пресклубове

Една от дейностите по обновяването е и преобразяването на пресклубовете на медията в страната. Такива има във всички областни градове, четири други града, седем извън страната (Анкара, Букурещ, Босилеград, Одеса, Скопие, Тараклия, о. Ливингстън) и два пътуващи, един от които е на българския научно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, а другият е Национален пресклуб на книгата в зависимост от това в кой град се случва инициативата.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“