Студенти представиха идеи за преустройство на сградата на БТА и пространството около нея

163

Генералният директор на агенцията отправи покана към студентите да се включат в работата по проектирането, когато бъде осигурено финансиране


Снимка: БТА

Студенти от Лесотехническия университет (ЛТУ) и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха своите идеи за трансформация на историческата сграда на Българската телеграфна агенция (БТА) и пространството около нея. На форум в мултимедийната зала "МаксиМ" на 9 юни, с който БТА се включи в европейската инициатива "Фестивал на Новия европейски Баухаус", възпитаниците на двете висши учебни заведения визуализираха своите проекти за превръщането на централния офис на Агенцията в столицата в достъпна, естетична и зелена среда за местната общност. Идеите на студентите включваха елементи от алейната композиция на пространството пред сградата, настилката, озеленяването, водни ефекти, художествено осветление, специални холограми и др. Проектите поставяха акцент и върху различни начини са подобряване на фасадата на сградата, шумоизолация и енергийна ефективност.   

Третокурсниците от специалност „Архитектура“ Владимир Бонев, Георги Цветанов, Калоян Тодоров и Христо Узунов представиха своята идея за преустройство на сградата на БТА пред европейския комисар Мария Габриел, която е и ръководител на инициативата „Нов европейски Баухаус“, кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева, както и пред представители на Фондация „Колективът“, чийто проект е единственият български финалист на Фестивала "Нов европейския Баухаус“.

Проектът на судентите под надслов „Вълна от информация“ съчетава в себе си естетика и функционалност на предложеното от тях обновяване на фасадата, както и поставяне на акцент на покрива над емблематичните стълби в сградата и изграждане на панорамно кафене над залата за пресконференции.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев сподели, че авторите на идеята са решили с лекота проблем, върху който екипът на медията е разсъждавал безуспешно повече от година. Той заяви, че идеите не са предмет на авторско право, но той поема ангажимента да продължи работа с четиримата студенти и в следващите фази на проектиране.  

Снимки: УАСГ

Историческата сграда, в която се помещава БТА на бул. „Цариградско шосе“ близо до Орлов мост, е строена през 60-те години на XX век и е наричана Дворец на журналистиката. Агенцията работи по няколко проекта, които целят трансформирането на централния офис. Една от основните задачи е сградата да е енергийно ефективна, изгражда се асансьор, а екипът на БТА е разработил проект за трансформирането на част от покрива, оформен като тераса, в зелена градина. Агенцията работи и за придобиване на електрически автомобили, които да осигурят екологичен транспорт на кореспондентите на медията в цялата страна.  

Снимки: БТА

„Нов европейски Баухаус“ е творческо и интердисциплинарно движение, което призовава всички европейци да си представят, да проектират и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще. Инициативата свързва Зелената сделка с ежедневието ни и жизнените пространства, като се основава на три основни ценности - устойчивост, естетика и приобщаване. Тя е мост между света на науката и технологиите, изкуството и културата, покана за решаване на сложни обществени проблеми чрез съвместно творчество с цел трансформация на публичните пространства.

Инициативата „Нов европейски Баухаус“ обединява граждани, експерти, фирми и институции, за да преосмислят устойчивия живот в Европа и извън нея. Замислен около три мероприятия - форум, панаир и фест, с физическо местоположение в брюкселските Gare Maritime и Mont des Arts, но и с присъствие онлайн, фестивалът „Нов европейски Баухаус“ представи това движение. От декември 2021 година БТА е партньор на инициативата на Европейската комисия за създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот.

ОЩЕ НОВИНИ

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Нов логистичен център на стойност 16 млн. лева откриха в Индустриална зона Божурище

Базата на компанията Transpress е разположена на площ от 40 дка и разполага с най-съвременно оборудване за обработка на товари

Новата висока част на старата рейдова кула във Варна ще е готова до края на 2023г.

Новата висока част на старата рейдова кула във Варна ще е готова до края на 2023г.

Сградата е предвидена за координационен център за морско и авиационно търсене и спасяване

В квартал "Малинова долина" в София направиха първа копка на жилищна сграда ОХРИД

В квартал "Малинова долина" в София направиха първа копка на жилищна сграда ОХРИД

Тя е една от поредицата строящи се сгради, именувани на старите ни столици, които изгражда "Пулев Инвест Груп"

Очаква се старт на строителството на стадион БОЛИВАР в Ла Пас в Боливия, проектиран от L35 Architects

Очаква се старт на строителството на стадион БОЛИВАР в Ла Пас в Боливия, проектиран от L35 Architects

Същото студио е проектант на реконструкцията на емблематичния стадион на „Реал Мадрид“ – „Сантяго Бернабеу“

Изграждането на завод за преработка на кварцов пясък вече може да стартира в Дулово

Изграждането на завод за преработка на кварцов пясък вече може да стартира в Дулово

Дружество ще разработи две находища на кварц-каолинова суровина, ще изгради железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително газопровод до Дулово с дължина над 30 километра