Студенти представиха идеи за преустройство на сградата на БТА и пространството около нея

149

Генералният директор на агенцията отправи покана към студентите да се включат в работата по проектирането, когато бъде осигурено финансиране


Снимка: БТА

Студенти от Лесотехническия университет (ЛТУ) и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) представиха своите идеи за трансформация на историческата сграда на Българската телеграфна агенция (БТА) и пространството около нея. На форум в мултимедийната зала "МаксиМ" на 9 юни, с който БТА се включи в европейската инициатива "Фестивал на Новия европейски Баухаус", възпитаниците на двете висши учебни заведения визуализираха своите проекти за превръщането на централния офис на Агенцията в столицата в достъпна, естетична и зелена среда за местната общност. Идеите на студентите включваха елементи от алейната композиция на пространството пред сградата, настилката, озеленяването, водни ефекти, художествено осветление, специални холограми и др. Проектите поставяха акцент и върху различни начини са подобряване на фасадата на сградата, шумоизолация и енергийна ефективност.   

Третокурсниците от специалност „Архитектура“ Владимир Бонев, Георги Цветанов, Калоян Тодоров и Христо Узунов представиха своята идея за преустройство на сградата на БТА пред европейския комисар Мария Габриел, която е и ръководител на инициативата „Нов европейски Баухаус“, кмета на София Йорданка Фандъкова, заместник-кмета на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева, както и пред представители на Фондация „Колективът“, чийто проект е единственият български финалист на Фестивала "Нов европейския Баухаус“.

Проектът на судентите под надслов „Вълна от информация“ съчетава в себе си естетика и функционалност на предложеното от тях обновяване на фасадата, както и поставяне на акцент на покрива над емблематичните стълби в сградата и изграждане на панорамно кафене над залата за пресконференции.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев сподели, че авторите на идеята са решили с лекота проблем, върху който екипът на медията е разсъждавал безуспешно повече от година. Той заяви, че идеите не са предмет на авторско право, но той поема ангажимента да продължи работа с четиримата студенти и в следващите фази на проектиране.  

Снимки: УАСГ

Историческата сграда, в която се помещава БТА на бул. „Цариградско шосе“ близо до Орлов мост, е строена през 60-те години на XX век и е наричана Дворец на журналистиката. Агенцията работи по няколко проекта, които целят трансформирането на централния офис. Една от основните задачи е сградата да е енергийно ефективна, изгражда се асансьор, а екипът на БТА е разработил проект за трансформирането на част от покрива, оформен като тераса, в зелена градина. Агенцията работи и за придобиване на електрически автомобили, които да осигурят екологичен транспорт на кореспондентите на медията в цялата страна.  

Снимки: БТА

„Нов европейски Баухаус“ е творческо и интердисциплинарно движение, което призовава всички европейци да си представят, да проектират и да изградят заедно устойчиво и приобщаващо бъдеще. Инициативата свързва Зелената сделка с ежедневието ни и жизнените пространства, като се основава на три основни ценности - устойчивост, естетика и приобщаване. Тя е мост между света на науката и технологиите, изкуството и културата, покана за решаване на сложни обществени проблеми чрез съвместно творчество с цел трансформация на публичните пространства.

Инициативата „Нов европейски Баухаус“ обединява граждани, експерти, фирми и институции, за да преосмислят устойчивия живот в Европа и извън нея. Замислен около три мероприятия - форум, панаир и фест, с физическо местоположение в брюкселските Gare Maritime и Mont des Arts, но и с присъствие онлайн, фестивалът „Нов европейски Баухаус“ представи това движение. От декември 2021 година БТА е партньор на инициативата на Европейската комисия за създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи форми на съвместен живот.

ОЩЕ НОВИНИ

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Това е част от проекта „Вълна на реновиране“, като средствата за него са осигурени от Европейската комисия

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

Акценти в програмата са ангажиране на общността в преосмислянето на архитектурното наследство, изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства и желанието на институциите и гражданите да намерят нови инструменти за градско обновяване

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Подробният устройствен план вече получи одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Художествените изображения са с възпитателна цел и тази година рисунките ще обхванат сферите на спорта, екологията, туризма, народното творчество и др. 

Служебният министър на спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритети

Служебният министър на спорта Весела Лечева представи своя екип и приоритети

Сред темите бяха новият стадион „Българска армия“ и обновяването на спортния комплекс „Червено знаме“ в София, както и довършването на залата в Бургас