РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият проект от България, отличен с престижната награда Europa Nostra за културно наследство

431

Независими комисии и експертно жури оцениха кандидатурите, подадени от организации и лица от 36 европейски държави


Европейската комисия и организацията Europa Nostra обявиха тазгодишните носители на Европейските награди за културно наследство (Наградите Europa Nostra), финансирани от програма „Творческа Европа“. Наградени са 30 значими постижения от 18 страни в 5 категории (вижте всички победители тук). Носителите на наградите са определени от жури, съставено от експерти по културно наследство от цяла Европа.

РЕКИТЕ НА СОФИЯ е единственият победител от България тази година (в категорията „Ангажиране на гражданите и повишаване на осъзнатостта“). Чрез архитектурни интервенции и културни и образователни събития проектът на фондация КОЛЕКТИВЪТ превръща изкуствените речни корита на София в публично достъпни пространства (за първи път от 80 години) и увеличава тяхната видимост. Благодарение на инициативата много граждани, институции, частни компании и неправителствени организации се застъпват за това Столична община дългосрочно да възстанови реките като зелени обществени пространства. Инициативата е спонсорирана от частни социално отговорни бизнеси и от общината.

Реките Перловска и Владайска определят градоустройството на София още от 19-ти век. През 1930-те и 40-те години са канализирани в изкуствени корита от дялан камък, които са обявени за недвижимо културно наследство през 1988г., но въпреки този си статут остават недостъпни за гражданите и пренебрегнати от институциите. Първоначално коритата са замислени като градска инфраструктура и природа в града,  но заради застрояването и затрудненият достъп тази тяхна функция едва сега се възвръща.

Инициативата РЕКИТЕ НА СОФИЯ създава временни точки за достъп, както и сцени, павилиони и градска мебел и организира вече две поредни години фестивали с разнообразна културна, образователна и спортна програма. Провеждат се и работни групи с архитекти, урбанисти и студенти в диалог с главния архитект на столицата. Инициативата променя нагласата на хиляди граждани, както и на институциите, и превръща реките в зона с културно, природно и обществено значение.

Журито на Европейските награди за културно наследство коментира: „РЕКИТЕ НА СОФИЯ е отличен пример за включване на местната общност и гражданско участие. Със сравнително малък бюджет и с финансиране от общината и социално отговорни компании, те успяват да трансформират градската среда. Инициативата има добра устойчивост и възвръщаемостта на инвестицията е много голяма. Инициативата може да се прилага на повече места и е добър пример за други градове в Европа“.

РЕКИТЕ НА СОФИЯ тази година са класирани и като финалист за наградите на Новия европейски Баухаус, които отличават красиви, устойчиви и обществено значими постижения в дизайна и градоустройството. Фондация „Колективът“ вече развива подобни проекти и в други градове, а нейното предложение за създаване на “Речен площад Лъвов мост” беше одобрено по програмата „София избира“ на Столична община.

Във връзка с обявяването на победителите европейският комисар Мария Габриел каза: “Сърдечно поздравявам всички лауреати на тазгодишните награди за европейско наследство (наградите Europa Nostra) за изключителното качество на тяхната работа и тяхната отвореност към иновациите. Настоящата 2022 година е специална, тъй като празнуваме 20-ата годишнина на Наградата на Европейския съюз за културно наследство, която се превърна в най-изтъкнатата награда за европейската общност в областта на наследството. Много от наградените инициативи демонстрират огромния интерес и ангажираност на младите хора към нашето наследство, нашата история и нашата културна идентичност, което е особено актуално в настоящата Европейска година на младежта. Специално отбелязваме двамата украински лауреати. Програмата Творческа Европа, която съфинансира наградите, работи за насърчаване на културата и творчеството в изграждането на приобщаващи и сплотени общества, основани на нашите основни европейски ценности”.

Изпълнителният президент на Европа Ностра проф. д-р Херман Парцингер заяви: “Тазгодишните получатели на наградата представят убедителни доказателства за това как нашето културно наследство ни свързва отново с природата, помага ни да създадем чувство за принадлежност и място и е неразделен градивен елемент в развитието на кръговата икономика, която поддържа устойчив и приобщаващ начин на живот. Поздравявам тези изключителни победители – професионалисти и ентусиасти – за тяхната основополагаща работа, достойна за похвала”.

Награждаването ще се състои на 26 септември в Прага на специална церемония за връчване на Европейските награди за наследството, която ще се проведе в наскоро реставрираната Държавна опера. По време на церемонията ще бъдат обявени лауреатите на Гран при и носителят на наградата Обществен избор, избран измежду тазгодишните печеливши проекти и имащи право да получат по 10 000 евро всеки. От средата на август до средата на септември може да гласувате онлайн за наградата „Обществен избор“ и да мобилизирате подкрепата си за победителя (победителите) от своята или друга европейска държава.

ОЩЕ НОВИНИ

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Това е част от проекта „Вълна на реновиране“, като средствата за него са осигурени от Европейската комисия

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

Акценти в програмата са ангажиране на общността в преосмислянето на архитектурното наследство, изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства и желанието на институциите и гражданите да намерят нови инструменти за градско обновяване

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Община Самоков внесе проекта за Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и НИНКН

Подробният устройствен план вече получи одобрението на Националния институт за недвижимо културно наследство

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Художествените изображения са с възпитателна цел и тази година рисунките ще обхванат сферите на спорта, екологията, туризма, народното творчество и др. 

Реновират чешмата „Бежана“ край Островче в Разград

Реновират чешмата „Бежана“ край Островче в Разград

Целта е мястото около нея да стане кът за отдих и почивка