Барселона провежда международен конкурс за идеи за млади архитекти 10 Blind Walls

98

Конкурсът е във връзка с обявяването на града за World Capital of Architecture за 2026 година


Снимка: Марсела Граси. Пример за вече трансформирана стена с отвори във фасадата и зеленина.

ЮНЕСКО и International Union of Architects (UIA) стартираха съвместно инициативата World Capital of Architecture, за да подчертаят ключовата роля на архитектурата, градоустройството и културата за оформянето на градската идентичност и устойчивото градско развитие. На всеки три години ЮНЕСКО определя градовете домакини на конгресите на UIA като световни столици на архитектурата и градът се превръща в глобален форум за съвременното градско планиране и архитектурни въпроси. След Рио де Жанейро през 2020 г. и Копенхаген през 2023-а, Барселона ще бъде третият град, който получи това призвание и като Световна столица на архитектурата за 2026 година той ще бъде домакин на поредица от събития през цялата календарна година.

Международният конкурс в Барселона е за идеи за млади архитекти за трансформиране на 10 калканни стени, по една във всеки район, и превръщането им в нови фасади. Поканата, организирана от Градския съвет на Барселона и Fundació Mies van der Rohe, търси архитектурни предложения и ще оценява идеи, които предлагат подобряване на градската среда, обитаемостта на жилищата, устойчивостта и биоразнообразието.

В Барселона се преброени около 6 000 стени на калкан със силно присъствие в обществените пространства на града. Десет от тях са избрани за конкурса, тъй като не се предвижда да бъдат скрити от други сгради.

Конкурсът е за архитекти с диплома във всяка страна по света и под 35 години. Срокът за подаване на идеи е до 5 август.  Журито ще избере печелившо предложение и втора и трета награда за всеки от обектите, като състезанието е с награден фонд от 52 500 евро. Победителите ще бъдат обявени на 25 септември. Бюджетът за изпълнението на 10-те избрани предложения ще бъде приблизително 4,5 милиона евро и ще бъде покрит от Градския съвет на Барселона, с изключение на онези проекти, които включват отваряне на прозорци и балкони, като разходите за тях ще трябва да бъдат покрити 50% от частни собственици. Вижте подробности тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

"Пасивна Къща България" вече официално е филиал на International Passive House Association (iPHA)

Това е важно признание и стъпка към популяризирането на стандарта за пасивни къщи у нас

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Семинар и изложба ще ви запознаят с обучението по архитектура за деца

Събитието от 18:00 часа на 1 октомври в Централния дом на архитекта в София е подходящо за учители, директори на училища, студенти по архитектура и родители

Художник разказва приказни истории в градската среда

Художник разказва приказни истории в градската среда

Лилия Захаринова превръща електрически табла в произведения на изкуството

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Инфопунктът #soInfoIntoSofia посреща граждани и туристи с препоръки, събития и нови сувенири за София

Вече втора седмица мобилният павилион служи като градска информационна точка от ново поколение и изпълва със съдържание градинката на "Кристал"