Благоустрояват пространство на бул. "Цар Освободител" до кръговото и зала "Арена Русе"

105

По проект за борба с ефекта на „топлинния остров“ ще има две соларни дървета, вертикално озеленяване, естествено и изкуствено засенчване, охлаждане чрез пулверизация на вода, поливна система и питеен фонтан


Откритият пешеходен подлез на бул. „Цар Освободител“ до спортната зала "Арена Русе" е част от кръгово движение с радиус 30 метра. По булеварда зелената част между уличните платна е организирана като градски парк, като преминаването под кръговото движение е част от естественото му развитие. В пространството са обособени шест зони с елипсовидна форма, озеленени с дълготрайна храстова растителност в различно състояние. Съществуващата настилка е от бетонни павета върху пясъчна подложа и основа от трошен камък. Околовръстните стени на подлеза са гладък бетон без покритие.

На 26 октомври стартира благоустрояването на пространството за изграждане на зона за отдих за борба с ефекта на „топлинния остров". На мястото ще се запазят съществуващите храсти, като се предвижда увеличаване на зелените площи с видове с висок декоративен ефект и голяма устойчивост. Предвиждат се катерливи растения по периметъра на стената около площадното пространство, както и по перголите с ефект на тунел след порастване на растителността.

По документация се предвижда частична подмяна на настилката с такава с елементи на тревна фуга. Две соларни дървета за засенчване и охлаждане ще са от метална конструкция с дървени елементи за седалки и декори. Всяко от тях ще разполага с вградена система за водна мъгла, изходи за зареждане на мобилни устройства, декоративно осветление, захранване на зарядните изходи и предвиденото осветление от соларни панели на покрива, включително батерии за складиране на получената енергия.

Снимки и визуализации: Община Русе

Дейностите са по проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“ към Националния доверителен екофонд. Проектът стартира през 2021 г., като общата му стойност е 518 470 лв. с ДДС и е 100% безвъзмездна помощ по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. Изпълнението на всички предвидени дейности трябва да приключи не по-късно от 30 април 2024 г.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Китайска компания има интерес към Индустриалния парк в Божурище

Това стана ясно миналата седмица след среща на собственика на Pan-China Fastening Systems и ръководството на Национална компания индустриални зони

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

Завършва изграждането на отсечката от Боаза до пътя за Луковит