Бургаската катедрала "Св. св. Кирил и Методий" възвърна автентичния си облик

151

Фасадата и всички елементи по нея са реставрирани


По време на реконструкцията

Храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий” се намира на едноименния площад в центъра на Бургас. Преди повече от век на този площад е имало малка къща, дом на свещеника Георги Стоянов. По това време населението на региона е било смесено, съставено предимно от турски и гръцки етнически групи. Свещеникът обикаля градове и села от Бургас до Одрин, за да убеждава хората да отхвърлят гръцката църква и да организира български черкви и училища, в които да се преподава българската вяра. Навръх първото честване на празника на Кирил и Методий, той отдава дървената си къща в Бургас да бъде преустроена в храм, носещ името на славянските братя, въпреки че е на 58 години и има осем деца. Година по-късно едната стая вече е готова и той сам започва да проповядва в „новата църква” и да дава уроци в тясно коридорче, което се използвало за училище.

Реставрационните дейности по катедралата "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас стартираха през 2020 година. Като сложност и технологично изпълнение те са единствени по рода си, изпълнявани досега в България. Орнаментиката на фасадната пластика на храма е най-богатата и най-разнообразната в нашата страна. Зеленият андезит позволява моделиране и в съчетание с уменията на италианските майстори каменари - проектантите арх. Тоскани, инж. Станишев и строителите, е създаден архитектурен шедьовър. За съжаление по времето на строежа не са предполагали, че камъкът, с който са работили, е много неустойчив на атмосферните влияния и ерозира първо в дълбочина и много по-лесно от другите материали. На повърхността изглежда здрав, но отвътре е разслоен и разяден.

Възстановителните дейности се превърнаха от строителна в художествена реставрация. Те трябваше да бъдат в значителна степен допълнени от скулптурни умения и знания. Работеше се камък по камък, елемент по елемент, като се запазваха всички оригинални площи и части, които са в сравнително добро състояние. Всички елементи, капители, конзоли, ключови камъни, пиластри, бази, фризове, корнизи, арки и други бяха ретуширани на място до първоначалната им форма и обем, за да може да се свали точен отпечатък. След това беше направен калъп за отпечатък от мястото, гипсова отливка от оригинал, ретуш, изработка на силиконов калъп за тиражирано отливане на елементите. От фасадата са свалени 57 отпечатъка, изработени са 58 калъпа, а на нея са отлети и монтирани над 1200 елемента.

По време на изпълнението от предварително тестваните материали са използвани само най-надеждните и качествените на пазара. Някои от тях са поръчвани директно от производителите им в Италия, Англия и Германия, за да се гарантират техническите им характеристики и устойчивостта във времето. Белите рамки на прозорците от шуменски варовик са почистени и обработени със специални препарати. Такава обработка е извършена и на мраморната рамка на главния вход от западната страна на катедралния храм. Моделирането при подготвителните дейности и на място на фасадите е извършено с труда и под ръководството на утвърдени висококвалифицирани реставратори, скулптори и художници от Бургас. Към екипа се присъединяваха и възпитаници на Художествената академия в София и нейния филиал и в Бургас.

Най-запазеният елемент от цялата каменна пластика, който имаше нужда само от заздравяване и ретуш на място и консервация, бе ключовият камък на прозореца на абсидата. На него е изобразено „всевиждащото око“ - мощният символ на Божествената промисъл, духовната истина и пробуждането. Друг интересен символ се намира отново на абсидата на северния прозорец. Представлява капител, на който са изобразени два василеска. Напомнят на страшните гургули в католическите катедрали, но съществената разлика е, че тези на бургаския храм не са агресивни, по-скоро са спокойни и наблюдават. 

Гълъбът - символ на Светия дух, е в две основни символни позиции на капителите под главния корниз. Флоралните капители символизират райската градина и хармония.

Зеленикавият цвят на каменната фасадна облицовка на храма също носи определен смисъл. Той е знанието, което носи живот и развитие.

Снимки: Община Бургас

Обновеният храм ще бъде представен с концерт тази вечер с участието на 120 бургаски артисти и представители на хоровото изкуство. Ново художествено осветление ще подчертава визията на храма по цялата му височина. Светлинни акценти ще падат върху определени елементи като централния вход, големия купол и кулите. Лампите от системата на художественото осветление са разположени в околното му пространство. Така ще се избегне нарушаването на фасадата. В проекта са включени още системи за видеонаблюдение и озвучаване.

Обектът е част от проект „Силата на водата. Подкрепа за повишаване потенциала на община Бургас като конкурентоспособна туристическа дестинация“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020г., Фонд за устойчиви градове и Община Бургас.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон