Част от Перловската река в София е с по-чисти пешеходни алеи и нови паркови мебели

312

Дългосрочната национална инициатива „Реките на града“ е на фондация „Колективът“


Доброволци на Фондацията и на L’Oréal България почистиха близо 4 км от пешеходните алеи по реката от Борисовата градина до Южен Парк и инсталираха нови паркови мебели, временен мост и къщички за птици. Това се случи по случай ежегодната доброволческа инициатива на L'Oréal, наречена Citizen Day (Денят на гражданите), по време на която имаше и образователни дискусии за екологичните предизвикателства и начините за опазване на реките чисти. Новите дървени съоръжения ще бъдат част и от предстоящия национален фестивал „Реките на София“, който привлича любители на природата и културата от цялата страна. В подкрепа на културата и знанието, служителите също дариха свои любими книги за една от зелените библиотека в Южен парк.

Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“, сподели: „София е уникална със своите реки, които преминават през града, носейки чиста вода от планините. За съжаление, урбанизацията ги е изолирала и замърсила, и така те губят многобройните си качества, които биха могли да даряват на жителите. Усилията, които положихме с екипа на L'Oréal България, са част от нашата дългосрочна визия да върнем реките на София на хората, като ги направим по-достъпни и чисти“.

Националната инициатива „Реките на града“ е част от дългосрочните усилия на фондация „Колективът“ да превърне градските реки в чисти, безопасни и социални пространства, стимулирайки гражданите да се ангажират активно в грижата за околната среда и културното наследство на столицата. Чрез провеждането на ежегодния фестивал „Реките на София“ и богатата му културна програма, инициативата успява да привлече вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние. Фестивалът е част от Календара на културните събития на София и тази година ще се проведе от 30 август до 1 септември.

Фондация „Колективът“ обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. Тя е една от двете български организации, отличени на конкурса „Нов европейски Баухаус“, който насърчава гражданите на Европа да изградят заедно устойчиви и приобщаващи градове. Проектът, който получи награда, е „Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе“. Той бе отличен като един от най-вдъхновяващите примери за 2023 г. за проект, с който младите таланти в Европа целят да я направят по-устойчива, красива и приобщаваща. В рамките на дейностите на фондацията са и инициативите за зелени обществени пространства „100 Стола“ и фестивалът „Паркът“ в София, които добиха голяма популярност тази година в цяла България.

Citizen Day, ежегодната доброволческа инициатива на L’Oréal, е специален ден от годината, през който служителите на L’Oréal от цял свят се отдават на доброволческа дейност с цел подпомагане на социално значима кауза. Въведен през 2010 г., този ежегоден ден, посветен на доброволчество, е дал възможност на служители от близо 73 държави, включително и България, да посветят над един милион работни часове на доброволчество в партньорство със стотици неправителствени организации и техните бенефициенти. Всяка година близо 30 000 служители участват в над 1200 различни инициативи на солидарност, подкрепени в рамките на Citizen Day.

ОЩЕ НОВИНИ

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

По покана на местните власти Arsek & Eraseе създадоха графити на морска тематика

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Нови пейки и маси от масивно дърво са монтирани в парка до моста на Колю Фичето в Дряново

Те са изработени специално за къщичките в архитектурния парк "Камъкът вечен"