Част от Перловската река в София е с по-чисти пешеходни алеи и нови паркови мебели

349

Дългосрочната национална инициатива „Реките на града“ е на фондация „Колективът“


Доброволци на Фондацията и на L’Oréal България почистиха близо 4 км от пешеходните алеи по реката от Борисовата градина до Южен Парк и инсталираха нови паркови мебели, временен мост и къщички за птици. Това се случи по случай ежегодната доброволческа инициатива на L'Oréal, наречена Citizen Day (Денят на гражданите), по време на която имаше и образователни дискусии за екологичните предизвикателства и начините за опазване на реките чисти. Новите дървени съоръжения ще бъдат част и от предстоящия национален фестивал „Реките на София“, който привлича любители на природата и културата от цялата страна. В подкрепа на културата и знанието, служителите също дариха свои любими книги за една от зелените библиотека в Южен парк.

Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“, сподели: „София е уникална със своите реки, които преминават през града, носейки чиста вода от планините. За съжаление, урбанизацията ги е изолирала и замърсила, и така те губят многобройните си качества, които биха могли да даряват на жителите. Усилията, които положихме с екипа на L'Oréal България, са част от нашата дългосрочна визия да върнем реките на София на хората, като ги направим по-достъпни и чисти“.

Националната инициатива „Реките на града“ е част от дългосрочните усилия на фондация „Колективът“ да превърне градските реки в чисти, безопасни и социални пространства, стимулирайки гражданите да се ангажират активно в грижата за околната среда и културното наследство на столицата. Чрез провеждането на ежегодния фестивал „Реките на София“ и богатата му културна програма, инициативата успява да привлече вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние. Фестивалът е част от Календара на културните събития на София и тази година ще се проведе от 30 август до 1 септември.

Фондация „Колективът“ обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. Тя е една от двете български организации, отличени на конкурса „Нов европейски Баухаус“, който насърчава гражданите на Европа да изградят заедно устойчиви и приобщаващи градове. Проектът, който получи награда, е „Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе“. Той бе отличен като един от най-вдъхновяващите примери за 2023 г. за проект, с който младите таланти в Европа целят да я направят по-устойчива, красива и приобщаваща. В рамките на дейностите на фондацията са и инициативите за зелени обществени пространства „100 Стола“ и фестивалът „Паркът“ в София, които добиха голяма популярност тази година в цяла България.

Citizen Day, ежегодната доброволческа инициатива на L’Oréal, е специален ден от годината, през който служителите на L’Oréal от цял свят се отдават на доброволческа дейност с цел подпомагане на социално значима кауза. Въведен през 2010 г., този ежегоден ден, посветен на доброволчество, е дал възможност на служители от близо 73 държави, включително и България, да посветят над един милион работни часове на доброволчество в партньорство със стотици неправителствени организации и техните бенефициенти. Всяка година близо 30 000 служители участват в над 1200 различни инициативи на солидарност, подкрепени в рамките на Citizen Day.

ОЩЕ НОВИНИ

Студентски архитектурен проект за две сгради в Ахтопол се класира в международен конкурс

Студентски архитектурен проект за две сгради в Ахтопол се класира в международен конкурс

Обектите са Информационен посетителски център на Природен парк „Странджа“ и сградата на бившата здравна служба

Дадоха старт на новото общинско предприятие "Благоустрояване Банско"

Дадоха старт на новото общинско предприятие "Благоустрояване Банско"

Целта на структурата е изпълнение на дейности по обновяване и озеленяване на територията на общината

Инициативата „Град като хората“ създава нови градски мебели със зелено послание

Инициативата „Град като хората“ създава нови градски мебели със зелено послание

Дългосрочният проект на Банка ДСК тази година преработва банкови карти в продукти със съвременен дизайн

Българско проектантско студио получи наградата на публиката в престижен конкурс в Монако

Българско проектантско студио получи наградата на публиката в престижен конкурс в Монако

Екипът на ARROGANT ARCHITECTS спечели с ангажимента си към устойчивостта с проекта си за интелигентно и иновативно плаващо яхтено пристанище