Четвъртото издание на фестивала с кауза "Реките на София" ще преобрази Перловска река в Южен парк

107

Дългосрочната инициативата цели да превърне софийските реки в чисти, безопасни и социални пространства


Четвъртото издание на фестивала „Реките на София“ ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Така фестивалът поставя на фокус едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

“Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние”, казва Мартин Янков, основател на фондация “Колективът”, която реализира мащабното събитие.

В рамките на инициативата през изминалите години са проведени голям брой временни намеси на различни речни локации в града, експертни работни групи и консултации за състоянието на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, и този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

С разрастването на града намалява капацитета на битовата канализация, проектирана гравитационно, успоредно на реките. Вероятно и сега под НДК всеки ден се изливат хиляди тонове канализационни води директно в Перловската река, които преминават открито през самия център на София. Много показателно за замърсяването на реките е следното видео на независимия експерт и активист Иво Анев, показващо реално проблема. А решението му става все по-належащо, защото всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг основен проблем на столичните реки е, че отговорните институции по опазването им са твърде много. “Столична Община, МОСВ, МРРБ и другите свързани с реките институции трудно могат да се синхронизират в целенасочено и систематично решение на казуса и намирането на необходимите средства”, заяви Янков и добави още, че именно Столична Община трябва да поеме тежката лидерска позиция като главен отговорник за благосъстоянието на града, обединявайки и другите институции в намирането на решения. Според него, разделянето на мръсната от дъждовната канализационна система е трудна, но неизбежна задача, ако столичани искат да живеят в чист град. “Това е не само проблем, а възможност да направим София значително по-приятен град, който разумно се възползва от природните си дадености”, заяви основателят на фондацията.

Чрез ежегодния фестивал “Реките на София” и богатата му културна програма, организаторите искат да насочат вниманието към тези предизвикателства и същевременно да ангажират повече граждани, бизнеси и институции в каузата за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще видите етно група 4ЕТНО, артиста Иван Шопов, The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино на открито. През трите дни на фестивала ще има още циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките.

Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на „Реките на София“ и първият национален форум "Placemaking Connected: Bulgaria", който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България (вижте повече за форума тук). Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

От няколко години Фондация “Колективът” развива и на национално ниво инициативата “Реките на града”, която през 2023 се проведе в Стара Загора, Велико Търново, изминалия уикенд в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

Снимки: Реките на града

ОЩЕ НОВИНИ

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

Графити дуо преобрази стената на рибарския кей в село Лозенец

По покана на местните власти Arsek & Eraseе създадоха графити на морска тематика