Четвъртото издание на фестивала с кауза "Реките на София" ще преобрази Перловска река в Южен парк

99

Дългосрочната инициативата цели да превърне софийските реки в чисти, безопасни и социални пространства


Четвъртото издание на фестивала „Реките на София“ ще се проведе от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2, за да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Така фестивалът поставя на фокус едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

“Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние”, казва Мартин Янков, основател на фондация “Колективът”, която реализира мащабното събитие.

В рамките на инициативата през изминалите години са проведени голям брой временни намеси на различни речни локации в града, експертни работни групи и консултации за състоянието на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, и този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

С разрастването на града намалява капацитета на битовата канализация, проектирана гравитационно, успоредно на реките. Вероятно и сега под НДК всеки ден се изливат хиляди тонове канализационни води директно в Перловската река, които преминават открито през самия център на София. Много показателно за замърсяването на реките е следното видео на независимия експерт и активист Иво Анев, показващо реално проблема. А решението му става все по-належащо, защото всеки нов квартал в полите на Витоша, който се присъединява към канализационната мрежа, натоварва допълнително системата в централната градска част и тя прелива в реката.

Друг основен проблем на столичните реки е, че отговорните институции по опазването им са твърде много. “Столична Община, МОСВ, МРРБ и другите свързани с реките институции трудно могат да се синхронизират в целенасочено и систематично решение на казуса и намирането на необходимите средства”, заяви Янков и добави още, че именно Столична Община трябва да поеме тежката лидерска позиция като главен отговорник за благосъстоянието на града, обединявайки и другите институции в намирането на решения. Според него, разделянето на мръсната от дъждовната канализационна система е трудна, но неизбежна задача, ако столичани искат да живеят в чист град. “Това е не само проблем, а възможност да направим София значително по-приятен град, който разумно се възползва от природните си дадености”, заяви основателят на фондацията.

Чрез ежегодния фестивал “Реките на София” и богатата му културна програма, организаторите искат да насочат вниманието към тези предизвикателства и същевременно да ангажират повече граждани, бизнеси и институции в каузата за опазването на реките. В тазгодишното издание на фестивала на няколко сцени, пригодени към естествения хабитат на река Перловска в Южен парк 2, ще видите етно група 4ЕТНО, артиста Иван Шопов, The Science, уличните музиканти JamBure и други. Още в първата вечер Inside joke Stand up comedy ще забавляват гостите на реката от водната сцена, а в неделя програмата ще завърши с късометражно кино на открито. През трите дни на фестивала ще има още циркови, научни и арт работилници, йога, хендмейд базар и отборно състезание с въпроси за ботаниката, екологията, географията и, разбира се, реките.

Освен традиционно вдъхновяващата културна програма, арт инсталации и намеси в пространството, тазгодишното издание предлага и специален интерактивен урок по активизъм и градско планиране. Той се реализира с подкрепата на Бюрото на Европейския парламент в България и е част от паралелната програма на „Реките на София“ и първият национален форум "Placemaking Connected: Bulgaria", който има за цел да създаде мрежа на организациите, ангажирани с градско развитие в България (вижте повече за форума тук). Откритият урок ще изследва алтернативни форми на гражданско участие и възможните роли в процеса по създаване на намеси в градската тъкан.

От няколко години Фондация “Колективът” развива и на национално ниво инициативата “Реките на града”, която през 2023 се проведе в Стара Загора, Велико Търново, изминалия уикенд в Габрово, а след софийското издание ще гостува и в Синеморец.

Снимки: Реките на града

ОЩЕ НОВИНИ

Отново настояват за преговори паркът на резиденция "Лозенец" в София да бъде отворен за граждани

Отново настояват за преговори паркът на резиденция "Лозенец" в София да бъде отворен за граждани

Припомняме, че от 6 октомври миналата година резиденцията беше прехвърлена към Народното събрание, а паркът е под разпореждането на Министерството на отбраната

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Заповядайте на бляскавата церемония по връчване на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023

Десетите поред годишни награди ще бъдат раздадени на 4 април в Зала 5 на Inter Expo Center в столицата  

Областният управител върна решенията за избор на заместник-председатели на Столичния общински съвет и комисии

Областният управител върна решенията за избор на заместник-председатели на Столичния общински съвет и комисии

Според Вяра Тодева са налице съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения

Заработи часовниковият механизъм на над 300-годишната кула в Пещера

Заработи часовниковият механизъм на над 300-годишната кула в Пещера

През миналата година "Сахата", както я наричат кулата местните жители, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен

Ремонтират осветлението в четири парка в София

Ремонтират осветлението в четири парка в София

След най-посещаваните места в столицата: Южен парк, Западен парк, парк „Заимов“ и парк „Хиподрума“, Столичната община ще предприеме мерки за решаването на проблема със занемареното осветление на територията и на другите паркове