Стартира българска мрежа на организациите, които подобряват публични пространства с участието на граждани

94

Поводът ще бъде отбелязан с първи национален форум за включващо градско развитие от 1 до 3 септември в сградата на Сточна гара в София


В градовете в цяла България има все повече организации, които работят за подобряване и развитие на градски пространства с активното участие на гражданите. Това е и поводът за първия национален форум за включващо градско развитие, който се организира в сградата на Сточна гара в София от 1 до 3 септември. Събитието цели да събере и покаже позитивни примери за създаване на иновативни и качествени публични места от цялата страна, и да обсъди с инициаторите им общите проблеми и решения, които срещат. За целта организаторите са предвидили еднодневна конференция с международни лектори, пет дискусионни панела с участието на над 25 организации, практическа работилница и изложба с избрани проекти. Първият национален форум Placemaking Connected: Bulgaria поставя и официален старт на национална мрежа на организациите, които разпространяват и прилагат практики  за иновативно и включващо градско развитие в страната.

“Placemaking е глобална тенденция в споделеното развитие на публични пространства с активното участие на гражданите. Това е процес на създаване на качествени места, в които хората искат да живеят, работят, играят и учат”, коментира Ласка Ненова от Сдружение BG Бъди активен, която е и член на борда на Placemaking Europe - европейската плейсмейкинг мрежа. “Като една от първите организации в България, която работи по методологията на placemaking-a, ние събираме активните организации от страната, за да им помогнем с ноухау и ресурси, до които имаме достъп, и най-вече да покажем, че има много хора и експерти в цяла България с активно и иновативно мислене за градските пространства. Те имат висока мотивация да променят средата, но понякога не им достигат определени знания и вяра, че могат устойчиво да влияят. Вярваме, че чрез създаването на национална мрежа от тези организации ще им осигурим добра възможност за обмяна на опит, знания, умения и нови идеи”, добавя още тя. През 2018-та сдружението проведе първата международна конференция “Placemaking connected”, която събра над 130 участника в Пловдив.

“Всички тези хора срещат сходни проблеми, но и сходни решения в работата си по градове и райони”, допълва Адрияна Михайлова от Агенция Имп-Акт и ГРАДОСКОП, партньори на събитието. “Чрез този форум ще поставим основата на една по-широка и публична дискусия за решаване на общите казуси и проблеми с участието на международни експерти и политици. В по-дългосрочен план целим да създадем споделена визия за развитие на този новосформиращ се сектор, който заедно да има силата да се бори за по-добри политики.”  

Националният placemaking форум започва на 1 септември (петък) с еднодневната международна конференция, в която участие ще вземат два международни лектора с разнообразен опит от международната плейсмейкинг мрежа Placemaking Europe, и пет дискусионни панела с участници от различни градове. Дискусиите ще поставят на фокус различните типологии на публичните пространства, и предизвикателствата, които активистите срещат в тяхното подобряване и развитие: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване. Заключителната диксусия ще търси различни възможности за подобряване на политиките за стимулиране и подпомагане на инициативите.

Програмата на втория ден включва няколко практически работилници, а през трите дни всички посетители ще могат да разгледат и изложба с избрани български проекти. Форумът се случва в необитаемата сграда на Сточна гара, станала по-известна от миналата година в рамките на дългосрочна placemaking инициатива “Зеленият преход на гарите” на ГРАДОСКОП. През третия ден от форума организаторите планират и символичен флашмоб, който да покаже ролята на обединението в създаването на качествена градска среда. Над 20 населени места в страната ще се включат като покажат своята ангажираност и подкрепа и въвлекат граждани и активисти и организират намеса в градска среда.

Форумът Placemaking Connected: Bulgaria се провежда паралелно с четвъртото издание на фестивала „Реките на София“ от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2. Достъпът е свободен, но е необходима предварителна регистрация тук. Програмата на събитието може да бъде намерена тук.

BG Бъди активен е колектив от хора и организации, които дават алтернативни решения на съществуващи проблеми чрез създаване на концепции, ресурси и връзка на национално и международно ниво. BG Бъди активен е член на International Sport and Culture Association, както и на Placemaking Europe (основателят на сдружението Ласка Ненова е учредителен член на борда на организацията). Сдружението е официален партньор на  New European Bauhaus Partner  и World Urban Campaign partner.

ГРАДОСКОП е мултидисциплинарна колаборация на различни експерти с фокус върху устойчивото и включващо градско развитие. Екипът работи по проекти и инициативи за обживяване на индустриални и неактивно използвани градски пространства, като популяризира и налага съвременни, включващи и устойчиви процеси в градското планиране и управление.

Imp-Act е комуникационна агенция за устойчиво развитие и градска култура. Екипът и се състои от експерти с дългогодишен опит в публичните и корпоративни комуникации и редица инициативи за подобряване на живота в градовете. Разработват професионални комуникационни стратегии и кампании, които оставят позитивен отпечатък и от които печелят едновременно бизнесът, хората и градовете.

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата