Colliers публикува най-новия си доклад за пазара на офиси в основните областни градове на България

133

В доклада с данни към първото тримесечие годината се вижда, че Пловдив, Варна и Бургас все още изостават от столицата по отношение изграждането на нови площи в сегмента


Строителството е концентрирано предимно в Пловдив поради близостта до София и бизнес активността на града. Търсенето е движено главно от корпоративни наематели, които искат да разширят присъствието си на национално ниво. Определящо за тях при избора на локация са по-добър достъп до таланти и предлагане на гъвкави и хибридни модели на работа.

Пловдив

Предлагането на офис площи клас А и Б в Пловдив надвишава 324,200 кв.м. Това представлява увеличение от около 15,5% в сравнение с предходната година. В процес на активно строителство са общо 55,200 кв. м, повечето от които са клас А. Свободните площи остават без промяна - 9,9%.

Офисите клас А представляват по-голямата част от общия обем с дял от 56%. По-голямата част от площите са разположени в крайградските райони (54%), една четвърт са в широк център и само 20% - в център. Търсенето в града е движено от ИТ и аутсорсинг индустрията, която през последните 3 години е с нетно усвоени площи - 88%. Наемите възлизат на 10 евро /кв. м /месец за площи клас А и около 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

Варна

Предлагането на съвременни офиси във Варна остава стабилно и възлиза на 270,700 кв.м. Същото се отнася и за процента на незаетите площи, който е без промяна спрямо 2023 г. - 10,6. В града има само около 4,500 кв. м офиси в процес на активно строителство. Общо 54% от съществуващите площи се намират в сгради клас А.

Повече от половината от общото предлагане е в крайградските райони (55%), докато 23% са в широк център, а останалите 22% са в центъра на Варна. Половината от нетното усвояване през последните 3 години се дължи на ИТ сектора, следван от фирми за професионални услуги, представители на ритейл сектора и логистични компании. Средните наеми остават 8,5 евро /кв. м /месец за офис площи клас А и 5 евро /кв. м /месец - за клас Б.

Бургас

Предлагането на модерни офиси в Бургас продължава да изостава от това в Пловдив и Варна и възлиза на 89,700 кв. м. Процентът на незаетите площи в града е 8,7. В процес на активно строителство са около 5,600 кв.м офиси. Делът на площите клас А е 61% от общия обем. Почти половината от тях (46%) са в широкия център, в центъра се намират 20%, а в крайградските райони - 34%.

Всички нетно усвоени площи през последните 3 години са от компании от ИТ и аутсорсинг индустрията. Средните наемни нива за офиси клас А са 8,5 евро/кв. м/месец, а за клас Б - 5 евро/кв. м/месец.

Прогнозата на Colliers е наемните нива в областните градове да останат стабилни с незначително увеличение в първокласните проекти, с малко или никакви свободни площи и низходящ натиск върху по-старите сгради. Международни ИТ и BPO компании, които искат да навлязат на пазара или да разширят дейността си на местно ниво, ще останат основният двигател на наемането на офиси.

Пловдив ще продължи да се развива като основна вторична офис локация в България. Интерес има и към градове извън трите, обект на доклада на Colliers, но той може да се реализира в средносрочен план, при условие че бъдат създадени подходящи стимули от местната администрация.

Докладът е наличен тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България