За десет години – едва пет нови обществени тоалетни в София

1126

До края на тази година се очаква още една, а догодина – още три.


Приватизирани

За тоалетната в парка „Заимов" на ъгъла на бул. „Мадрид" и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", през 2004г. е извършена замяна с фирма „Стобис" ООД на сградата, в едно с правото на строеж срещу жилища, собственост на дружеството. Цената на сградата и правото на надстрояване е определена в размер на 102 200 лв., от които стойността на сградата е в размер на 50 200 лв., а стойността на правото на строеж е в размер на 52 000 лв. Дружеството предоставя в замяна жилища, като е доплатена разликата в цената на заменяемите имоти. Сега собствеността е друга, а през март тази година трябваше да започне проверка от НАГ и НИНКН - във връзка с презаверено разрешение за строеж за бистро и бърза закуска и промяната на първоначалния проект за банков клон. Всъщност, някои от приватизираните тоалетни се превърнаха в магазини или заведения.

За тоалетната в Докторска градина от страната на ул. „Кракра" през 2009 г. е сключен приватизационен договор с „ДВЕПМ" ЕООД за 108 700 лева. През 2016г. вече бившият председател на Камарата на архитектите и сега общински съветник Борислав Игнатов предложи на колегите си КАБ да "осинови" изоставената тоалетна и да създаде архитектурен павилион върху нея. Целта му беше павилионът да популяризира професията на архитекта и ползата от нея в обществото, а тоалетната да бъде отворена за хората. Според арх. Игнатов частните собственици харесали идеята, защото искали да я възстановят, но чакали разрешение от НИНКН. Така и не е ясно дали все още имат такива намерения и дали са дочакали разрешението. Твърде авангардната за българите идея остана нереализирана.

За обществената тоалетна в градината зад баня Мадара през 2004 г. е сключен приватизационен договор с „Глория ВХБ" ЕООД за 39 010 лв. Понастоящем собственик на обекта е дружеството „Милениум 22" ООД. Тоалетната в пространството на НДК от страната на ул. „Фритьоф Нансен" също е продадена - през 2005г. на Младежка кооперация „Ялта" за 85 000 лева. Собственикът на тази затворена градска тоалетна иска да пристрои към нея културен и билетен център, но засега за идеята му няма решение.

Друга изоставена тоалетна е в Банската градина в кв. "Лозенец" - на ъгъла на булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Черни връх". Собственик на помещението от 2004 г. е фирмата "Глория - ВХБ".

Тоалетната в градинката пред Централните хали е най-скъпо продадената - за 121 хил. лв. В някакъв момент след това тя работеше по предназначение, но сега отново изглежда затворена и занемарена.

Това са само част от загубените обществени тоалетни в столицата, за които информация дава кметът на София в отговор на питане от страна на общинския съветник Симеон Ставрев. „Обществените тоалетни в София са изключително малко, а бивши такива вече не се използват по предназначение. В множество градове - както в Източна, така и в Западна Европа, обществените тоалетни са широко разпространени и достъпни, и то най-вече в столиците", казва Ставрев и допълва: „Това е безхаберие от страна на общината вече две десетилетия."

За 10 години - едва 5 нови тоалетни

В периода 2010-2019 г. са въведени в експлоатация обществени тоалетни в Южен парк III част, в парк „Княз-Борисова градина", в градината при храм „Св. Седмочисленици" и две автоматизирани обществени тоалетни в парка на НДК.

В момента тече процедура по въвеждане в експлоатация на новата тоалетна в градината „Кристал", като за целта обектът се отделя от Етап 2 на Зона 4, за да бъде пуснат в експлоатация, казват от СО. Има голяма вероятност обаче отварянето на тоалетната да не се случи до края на годината.

Снимки: CityBuild.bg

Догодина - евентуално още три нови тоалетни

По отношение на евентуално изграждане на непреместваеми обществени тоалетни в „Градската градина" пред Народния театър „Иван Вазов", в „Царската градина" зад Националната галерия и в Княжеската градина, от Столична община обясняват, че тъй като обектите са недвижими културни ценност, при инвестиционно намерение за ново строителство в тях трябва да се проведе обществено обсъждане и съгласуване с Министерство на културата. Дали има такива намерения, не става ясно.

В историческия център на София Столична община предвижда изграждането на две самопочистващи се тоалетни в района на храм-паметника „Ал. Невски", но за това срок също не е уточнен. Догодина се предвижда и въвеждане в експлоатация на две обществени тоалетни тип преместваеми сгради-контейнери (не се уточнява къде) и се подготвя проект за възстановяване на втора обществена тоалетна в Борисовата градина.

Пример на световно ниво

Докато в София се опитваме да имаме обществени тоалетни и един от добрите примери е в градинката на ул. "Солунска", където заведение запази старата тоалетна, то в Токио четирима носители на една от най-престижните награди за архитектура - Pritzker, създават иновативни обществени тоалетни. Те са част от проекта Tokyo Toilet по инициатива на фондация Nippon - частна благотворителна организация с нестопанска цел, която се фокусира върху социалните иновации. Проектът за редизайн на тоалетни на 17 места в квартал Шибуя си партнира с някои от най-големите имена в архитектурата и творческите индустрии.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Правителството прехвърли на Община Свищов управлението на имотите при местността Паметниците

Така ще бъдат извършени консервация, реставрация, експониране и социализация и ще има възможност да се кандидатства с проект по оперативните програми на Европейския съюз 

Кметът на София: Поели сме ангажимент до края на мандата да има поне един работещ лифт на Витоша

Кметът на София: Поели сме ангажимент до края на мандата да има поне един работещ лифт на Витоша

Политическите партии се обвиниха взаимно за липса на действия и небрежност във връзка с окончателното спиране на Симеоновския

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране