"Дни на енергийната ефективност и зелената енергия 2024" предстоят в Бургас

164

Водещи експерти в сектора ще разкрият най-новите тенденции при възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в сградите


От 30 май до 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн ще се проведе конференция „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия“. Събитието се организира от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Община Бургас.  

Тазгодишното издание е посветено на развитието на знания и умения за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в сградите. Всеки с интерес по темата и предстоящите обучения за професионалисти, граждани и гости на Бургас може да направи своята регистрация за участие онлайн или присъствено ТУК.

Конференцията ще стартира на 30 май от 13:30 ч. заедно с представители на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), Камара на строителите в България (КСБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска асоциация за изолации в строителството (БАИС), Национална агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и експерти от сектора. Ще бъдат проведени открити дискусии относно съвременните тенденции в професионалното образование и обучение, промените в държавните образователни стандарти и развитието на система за продължаваща професионална квалификация. В рамките на конференцията ще бъде представена и новата Пътна карта за повишаване на знанията и уменията в строителния сектор, разработена по проект BUILD UP Skills.

Основен акцент за тази година е представянето на проекта за първата енергийна общност в Бургас, който ще се проведе на 1 юни в 12:00 ч. Проектът е иницииран от Община Бургас в сътрудничество с международни и български организации и предоставя възможност на всички жители на града да се включат.

Програмата на конференцията включва следните активности и теми:

  • Учебен семинар за проектанти и строителни специалисти – фокус върху актуалните проблеми за постигане на оптимална енергийна ефективност.
  • Семинар за домоуправители и собственици на жилища – информация за нискобюджетни мерки за енергоспестяване.
  • Обучение за общински специалисти – инвеститорски контрол, енергийни сертификати и фотоволтаични инсталации.
  • Демонстрации на най-новите строителни материали, изделия и технологии – в рамките на специално организирано продуктово изложение.

Сред участващите са експертите на ЕнЕфект инж. Александър Станков, арх. Ралица Йорданова, инж. Антония Новакова, инж. Ира Иванова и инж. Станислав Андреев, инж. Йордан Николов – БАИС, Лили Щамлер - Софийска енергийна агенция СОФЕНА, инж. Калина Цолова - Център за изследване на демокрацията, както и представители на Община Бургас и Технически университет – София.

Организаторите ще обърнат и специално внимание на децата, като на 1 юни от 10:00 до 12:00 ч., заедно с екипа на Географ БГ чрез интересни игри и активации ще запознаят децата с важността на това как да съхраняваме правилно енергията с грижа за нашето здраве и за опазването на планетата ни.

Център за енергийна ефективност ЕнЕфект е неправителствена организация с нестопанска цел, основана през 1992 г. в София. Чрез интензивното участие в международни и национални инициативи за подобряване на енергийната ефективност ЕнЕфект вече повече от 30 години подкрепя усилията на българските централни и местни власти и частния сектор за устойчиво енергийно развитие. В момента ЕнЕфект действа като секретариат на Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, а като част от международния консорциум EEE (Еконолер – ЕнЕфект – Елана) управлява българския Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници, създаден с подкрепата на Глобалния екологичен фонд, Световната банка и българското правителство.

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България