До края на годината ще завърши изграждането на мащабния комплекс SamElyon в Самоков

423

Новият затворен комплекс до река Искър включва 36 къщи, спортен център, хотелски комплекс и медицински център за диагностика и рехабилитация 


Снимка: SamElyon

SamElyon се намира на 960 м надморска височина в периферията на Самоков. Комплексът е разположен в подножието на Рила и в непосредствена близост до река Искър. Местоположението предлага южно изложение, гледка към планината и достъп до парковата зона до реката и ски пистите на околните курорти. В близост се намират и минералните извори в Белчин бани и язовир Искър.

Снимка: SamElyon

В новия затворен комплекс в Самоков, чието строителство стартира през 2020 година, са обособени две зони. Едната включва 36 еднофамилни и двуфамилни къщи с паркоместа и пешеходни алеи. Те вече имат акт 14 и ще са с обзаведени бани и санитарни помещения, подови настилки и газифициране. Всеки от домовете е оборудван с инсталации за отопление, вътрешни стълби и парапети, системи за осветление, възможности за „умен дом“ и пренос на глас, данни и видео сигнали. Специално заради проекта e направено отклонение от река Искър, което ще преминава през зоната.

Снимка: Маркан Холдинг АД

В обществената зона в северната част на имота са разположени спортен център с основна, тренировъчна и спомагателни зали, фитнес, спа център и плувен басейн, хотелски комплекс с детски и конферентен център, търговски обекти и ресторант с продукти собствено производство. Там е позициониран и специализираният медицински център, който ще предлага функционална диагностика и рехабилитация.  

Визуализация: SamElyon

“Основната идея в генералния ни план за комплекса беше обединяването на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване на паркова среда. Водещата ни цел беше да се впишем устойчиво във всички природни дадености на терена. Това се вижда и с просто око в очертанията на сградите, които са вдъхновени от магичните форми на Рила и следват естествените извивки на планината”, разказва за концепцията арх. Любомир Станиславов от S Architectural Team, които са проектанти на комплекса заедно с L6 Studio (Адриана Димитрова, Мирослав Драгнев, Ивайло Захариев, Кристина Николаева) & SAT. L6 studio работи с клиента преди това, затова продължава съвместната си работа с него, но тъй като проектът е много голям, инвеститорът решава да събере два архитектурни екипа.

Визуализация: SamElyon

Инвеститор е “Самел-90” АД — един от най-големите работодатели и производители в Община Самоков, който влага над 80 млн. в територията от 70 декара, а основен двигател на проекта е инж. Петър Георгие, който е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Самел-90“ АД и председател на Съвета на директорите на „СамЕлион“ АД. В ролята си и на президент на баскетболния клуб „Рилски спортист“ и председател на Националната баскетболна лига за мъже в България той цели да привлече и нови инвестиции в региона, като създаде база за големи спортни събития и тренировъчни лагери. За мащабната си инициатива през 2022 г. инж. Георгиев е отличен с наградата “Инвеститор в община” на Национално сдружение на общините в Република България, налагайки „СамЕлион“ като пример за обществено-значим проект за цялата страна.

ОЩЕ НОВИНИ

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

В Сливен приключи ремонтът на моста, свързващ Общински пазар и бул. "Стефан Караджа"

Изградена е зона с парапет за движение на хора с увреждания и детски колички, а в допълнение са поставени цветя

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Крайречната зона след Дома на хумора и сатирата в Габрово е на фокус в проект за зелени инвестиции

Той се казва „Ново управление за нови пространства“ и обхваща 35 регионални и общински институции от 13 европейски държави

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии