Две утвърдени български студиа за архитектура, дизайн и градска среда обявиха сливане

216

Skica Studio и Architectonika се обединиха в новата компания UNITED MASTER ARCHITECTS


Източник: United Master Architects

„Есента дойде и е време за един интересен анонс. Тази пролет АРХИТЕКТОНИКА СТУДИО и СКИЦА СТУДИО направиха сливане. Името на новата компания е UNITED MASTER ARCHITECTS, което, надявам се, отразява точно какво искаме да направим. Сливането на две компании с над 20-годишно присъствие на пазара изобщо не е проста работа - двете фирми имат много различна структура, състав, стил на работа. Благодаря на Елица Панaйотова за доверието да скочим в непознати води. Вече имаме нов, голям и много хубав офис в сграда, проектирана от нас, имаме прекрасен и мотивиран отбор, който работи на пълни обороти, и сме на магистралата!“, казва арх. Димитър Паскалев (Architectonika).

Източник: United Master Architects

UNITED MASTER ARCHITECTS е новата съвместна компания на SKICA STUDIO и ARCHITECTONIKA, която двете студиа създадоха в началото на тази година. С над 20 години опит, утвърдено присъствие и награди, двамата водещи архитекти Елица Панайотова и Димитър Паскалев обединиха своите практики, водени от идеята да изведат устойчивата архитектура на ново ниво. Компанията има за цел да подобри връзката между градската мрежа и индивидуалността на всеки проект, като същевременно предлага високоефективни и модерни технологии на проектантските услуги.

Екипът зад United Master Architects се състои от 21 архитекти и ръководители на проекти, което нарежда бюрото сред 10-те най-големи в България. Освен Елица Панайотова и Димитър Паскалев, сред водещите архитекти са техни дългогодишни партньори и утвърдени професионалисти.

Услугите на компанията обхващат градоустройствено и генерално планиране, проектиране на сгради, интериорен дизайн и управление на проекти. Портфолиото й включва знакови проекти като: Sopharma и Litex Towers, Ring Mall Sofia, SiteGround и Hypoport Headquarters, Residential Park Sofia, Business Park Sofia, Sofia Airport Control Tower и много други. Компанията има експертиза в комплексни проекти и фасаден дизайн  - с доказан иновативен, устойчив и етичен подход към архитектурата и градския дизайн.

Източник: United Master Architects

Skica Studio е утвърдена практика с гъвкав, иновативен и професионален подход към градското планиране, архитектурата и интериорния дизайн. Всичко започва през 1997 г., когато арх. Елица Панайотова основава “ПанАрх”. Тогава „офисът“ наброява само един човек. Оттогава фирмата е изградила портфолио от добре подбрани проекти в областта на офис, търговски, жилищен и промишлен дизайн, както и сгради със специално предназначение и устройствени проекти. Студиото успешно сътрудничи с някои от най-добрите професионалисти на българския пазар – инженери, консултанти, мениджъри, брокери и др. В своята дейност компанията следва местните и международни стандарти за управление на проекти, изработване на концепции и инвестиционно проектиране и предлага детайлно проучване на потенциала на проекта, както и архитектура, която отговаря на изискванията на клиента и пазара.

Източник: Skica Studio

Елица Панайотова е архитект с разнообразен опит и над десетгодишна професионална практика в областта на проектирането и инвестиционното консултиране. Завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия с магистърска степен по „Градско планиране и архитектура“. Втората си магистърска степен по „Градско планиране и жилищна политика“ получава от Университета в Линкълн, Великобритания. Професионалната й кариера започва в средата на деветдесетте години, предимно с градоустройствени проекти – Бизнес Парк София, градски център на София (две наградени конкурсни разработки в екип), курорти по Черноморието и др. Опитът й в областта на архитектурното проектиране включва офис, търговски, жилищни и промишлени сгради, сред които Сграда 3 в Бизнес Парк София; административни сгради на граничните пунктове в Силистра и Лесово; винарна Шато РуКо, Ямбол; винарна Санта Сара, Горица; хотели по Черноморието; множество интериори. Елица е консултант на редица международни инвеститори и ръководител на някои от най-значимите инвестиционни проекти в България.

Източник: арх. Елица Панайотова

Architectonika работи в областта на архитектурата, интериорния дизайн, градоустройството и научно-изследователската и развойна дейност. Фирмата се занимава с предпроектни проучвания и разработване на инвестиционни проекти, офисни, жилищни и логистични сгради, архитектурно и инженерно проектиране, градоустройство, продуктов дизайн, визуализация, рендиране и анимация. В областта на фасадния инженеринг студиото се занимава със системен дизайн и инженеринг, инженерни и геометрични рационализации, адаптивен дизайн и интеграция, строителна физика и други. Специфика за фирмата са разработки в областта на енергийната ефективност.

Източник: Architectonika

Арх. Димитър Паскалев има дългогодишен опит в областта на архитектурното проектиране и градско планиране, с проекти в България, Катар, Южна Корея, Швейцария. Партньор е в "Архитектоника Студио“ от 2004 година. Ръководи проектите на Белисимо бизнес център, Софарма и Литекс Тауърс, Летищна контролна кула София и много други проекти за обществени сгради. Занимава се с изследователска дейност и иновации в областта на сградното строителство. От 2013 година ръководи Институт за нулево енергийни сгради. Участва като ръководител на екип в международния проект за развитие на иновационни фасади INDEWAG. Ръководи екип в проекта SDH2PM по програма Хоризонт 2020 за трансфер на технологиите на слънчеви топлофикации в България. Има регистрирани 4 патента на иновации в областта на сградното строителство. През 2016 реализира експериментална фасада с циркулираща течност за Qatar Green Building Council, Doha. През същата година ръководи проект, доставка и монтаж на иновационен стъклен покрив за Qatar Business Incubation Center. През 2019 година ръководи проект за демонстрационен павилион с иновационни фасади с циркулиращи течности на територията на БАН.

Източник: арх. Димитър Паскалев

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Ремонтът е извършен по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и на дарители – частни и корпоративни

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница