Емблематичната варненска баня ГЪБАТА е пред събаряне

299

На нейно място се очаква да бъде изграден 12-етажен хотел


Някогашната варненска баня, популярна още като ГЪБАТА, е строена през 60-те години на миналия век по проект на арх. Косьо Христов, който работи в Проектантска организация Варна от самото й създаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има реализирани обекти. Автор е на множество забележителни сгради във Варна и областта. Знакови за неговото творчество и за Варна са още Фестивалният и конгресен център, хотел "Черно море", сградата на бившия Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления театър, кино "Добрич", плувни басейни във Варна и Добрич, много жилищни и обществени сгради. Темата за термалните води като източник за екологично отопление и в съвременните СПА центрове заема специално място в творчеството на арх. Косьо Христов. Той залага иновативното използване на термални води в минералната баня ГЪБАТА, както и в отоплителната система за сградата на Научно-техническия съюз. Арх. Христов е носител на много отличия.

ГЪБАТА е построена в стил модернизъм. Концептуално сградата е уникално произведение и висока класа в архитектурата на 60-те, висше достижение на майсторството и техническия прогрес за своето време, където присъства оригинална мисъл, творчески подход към особеностите на мястото, качествени материали, социално предназначение. Сградата е успешен пример за съвместната работа на архитекти и инженери, изпълнила задачата за хармонично вписване в средата, елегантно и обогатяващо архитектурния пейзаж. Старата баня има архитектурно-историческа стойност, но така и не се сдобива със статут на паметник на културата. „Никоя институция не намери за нужно да защити един символ на града с висока архитектурна стойност“, изтъкват от Българска асоциация за термално наследство, която се бори за развитието на българските термални ресурси.

Снимки: Държавен архив

Сградата в пространството между улиците „Стефан Караджа“, „Стефан Стамболов“ и „Стефан Богороди“ в район „Одесос“ (с точен адрес ул. „Стефан Стамболов“ 16) отдавна не функционира като баня, защото тръбите, които отвеждаха минералната вода, са компрометирани, помпената станция не действа, няма и чешма. Известно време в сградата имаше търговски обекти, а след това тя е оставена да се руши. Преди дни районът на рушащата се сграда бе ограден, а подходите към терена бяха подготвени за влизане на тежка техника.

Имотът с площ 1 029 кв. м и сградата на 2 етажа със застроена площ 857 кв. м са частна собственост. Още през 2008 г. от дружеството "Лазурен бряг 91" имаха намерение да изградят на мястото висока сграда. Имотът има одобрен ПУП от 2015 година. В зоната е допустимо високо застрояване над 15 метра.

Според главния архитект на Община Варна Виктор Бузев преди две години имотът е с нов частен собственик. Сградата ще е 12-етажна и „ще стига до петия етаж на хотел „Черно море”, защото е разположена по-ниско от него“. Той заяви, че проектът е отхвърлян през годините (един път от него и един път разрешението за строеж е отменено от РДНСК), но собствениците са взели под внимание направените забележки и са внесли необходимите корекции, така че вече имат Разрешение за строеж (79/13.05.2022г.). Според Бузев сградата няма да е жилищна, а ще бъде хотел с обществени функции на приземните етажи. Преди това в становище на РИОСВ-Варна от 3 февруари 2021г. информацията е, че възложител на инвестиционното намерение е СВП ИНВЕСТ ООД с адрес Варна, район „Одесос“, а сградата ще е с 12 надземни и 4 подземни етажа, на партера ще има търговски площи, на първите 3 етажа ще бъде обособен хотел с 27 апартамента, а на следващите етажи се предвижда да има жилища.

Снимки: “Нова Варна”

Сграда с такава височина на мястото (единствената по-висока сграда в района е хотел „Черно море“) не е съвместима с културно-архитектурният облик на града в тази историческа част, заявиха от варненската фондация „Гея”, чиято мисия е опазване на околната среда. От там припомнят, че жителите не са били съгласни да има висока сграда, обжалвали са и са спечелили във варненските съдилища, но решенията са били отменени от ВАС. Според архитекти и граждани събарянето на ГЪБАТА е „ужасен прецедент“.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Приемната сграда на летище Русе е обновена и съхранена

Зданието обаче все още няма статут на недвижима културна ценност - синтез между архитектурата и монументалните изкуства от следвоенния модернизъм

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия