Емблематичната варненска баня ГЪБАТА е пред събаряне

322

На нейно място се очаква да бъде изграден 12-етажен хотел


Някогашната варненска баня, популярна още като ГЪБАТА, е строена през 60-те години на миналия век по проект на арх. Косьо Христов, който работи в Проектантска организация Варна от самото й създаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има реализирани обекти. Автор е на множество забележителни сгради във Варна и областта. Знакови за неговото творчество и за Варна са още Фестивалният и конгресен център, хотел "Черно море", сградата на бившия Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления театър, кино "Добрич", плувни басейни във Варна и Добрич, много жилищни и обществени сгради. Темата за термалните води като източник за екологично отопление и в съвременните СПА центрове заема специално място в творчеството на арх. Косьо Христов. Той залага иновативното използване на термални води в минералната баня ГЪБАТА, както и в отоплителната система за сградата на Научно-техническия съюз. Арх. Христов е носител на много отличия.

ГЪБАТА е построена в стил модернизъм. Концептуално сградата е уникално произведение и висока класа в архитектурата на 60-те, висше достижение на майсторството и техническия прогрес за своето време, където присъства оригинална мисъл, творчески подход към особеностите на мястото, качествени материали, социално предназначение. Сградата е успешен пример за съвместната работа на архитекти и инженери, изпълнила задачата за хармонично вписване в средата, елегантно и обогатяващо архитектурния пейзаж. Старата баня има архитектурно-историческа стойност, но така и не се сдобива със статут на паметник на културата. „Никоя институция не намери за нужно да защити един символ на града с висока архитектурна стойност“, изтъкват от Българска асоциация за термално наследство, която се бори за развитието на българските термални ресурси.

Снимки: Държавен архив

Сградата в пространството между улиците „Стефан Караджа“, „Стефан Стамболов“ и „Стефан Богороди“ в район „Одесос“ (с точен адрес ул. „Стефан Стамболов“ 16) отдавна не функционира като баня, защото тръбите, които отвеждаха минералната вода, са компрометирани, помпената станция не действа, няма и чешма. Известно време в сградата имаше търговски обекти, а след това тя е оставена да се руши. Преди дни районът на рушащата се сграда бе ограден, а подходите към терена бяха подготвени за влизане на тежка техника.

Имотът с площ 1 029 кв. м и сградата на 2 етажа със застроена площ 857 кв. м са частна собственост. Още през 2008 г. от дружеството "Лазурен бряг 91" имаха намерение да изградят на мястото висока сграда. Имотът има одобрен ПУП от 2015 година. В зоната е допустимо високо застрояване над 15 метра.

Според главния архитект на Община Варна Виктор Бузев преди две години имотът е с нов частен собственик. Сградата ще е 12-етажна и „ще стига до петия етаж на хотел „Черно море”, защото е разположена по-ниско от него“. Той заяви, че проектът е отхвърлян през годините (един път от него и един път разрешението за строеж е отменено от РДНСК), но собствениците са взели под внимание направените забележки и са внесли необходимите корекции, така че вече имат Разрешение за строеж (79/13.05.2022г.). Според Бузев сградата няма да е жилищна, а ще бъде хотел с обществени функции на приземните етажи. Преди това в становище на РИОСВ-Варна от 3 февруари 2021г. информацията е, че възложител на инвестиционното намерение е СВП ИНВЕСТ ООД с адрес Варна, район „Одесос“, а сградата ще е с 12 надземни и 4 подземни етажа, на партера ще има търговски площи, на първите 3 етажа ще бъде обособен хотел с 27 апартамента, а на следващите етажи се предвижда да има жилища.

Снимки: “Нова Варна”

Сграда с такава височина на мястото (единствената по-висока сграда в района е хотел „Черно море“) не е съвместима с културно-архитектурният облик на града в тази историческа част, заявиха от варненската фондация „Гея”, чиято мисия е опазване на околната среда. От там припомнят, че жителите не са били съгласни да има висока сграда, обжалвали са и са спечелили във варненските съдилища, но решенията са били отменени от ВАС. Според архитекти и граждани събарянето на ГЪБАТА е „ужасен прецедент“.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Откриха новата сграда на Младежкия център в Монтана

Тя е реализирана по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Централни хали в София отварят като реконструиран покрит пазар със зони за хранене и култура

Възвърната е оригиналната архитектурна и интериорна визия на паметника на културата, като са възстановени фасади, гербове, часовникова кула и фонтан, реставрирани са и археологическите разкопки в сутерена

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета