Европейският парламент обяви резултатите от международния архитектурен конкурс за обновяване на своята пленарна сграда

63

Първата награда за реконструкция на сградата в комплекс в центъра на Брюксел е за архитекти от две студиа от Дания и по едно от Франция, Нидерландия, Италия, Испания и Белгия


Откритата процедура за предварителна квалификация за избор на участници сред кандидатите беше открита на 26 май 2020 г. Тя беше одобрена от Международния съюз на архитектите (МСА). Конкурсът търсеше устойчив подход със силен акцент върху "оперативността, поддържането, гъвкавостта и адаптивността". Предвижда се новият Европейски парламент да включва "най-добрите практики за издръжливост и устойчивост с обмислен баланс между простота и  обмислени технологии".

Сградата Paul-Henri SPAAK е част от имот от около десет сгради с обща площ от около 665 000 кв.м. РЗП на пленарната сграда е около 84 000 кв.м и може да бъде увеличена в рамките на съществуващите ограничения на градоустройството. В сградата Paul-Henri SPAAK се помещава не само залата, където заседават членовете на ЕП, но и места за провеждане на заседания на парламентарни комисии, организиране на пресконференции и посрещане на посетители.

Журито на конкурса търси в проектите добрите предложения за реновиране на сградата и нейното околно пространство, силна визуална идентичност, сграда, която се ангажира с диалог с гражданите, център за посрещане на посетители и център на култура. Сградата трябва да предлага гъвкави пространства и трябва да може лесно да се адаптира към развитието на ЕП с течение на времето. Проектът трябва да вземе предвид връзката между функциите и между различните потребители на сградата, а дизайнът трябва да включва екологични решения и възможност за повторно използване на материалите.

След процедурата за предварителна квалификация 15 избрани кандидати бяха поканени да представят своите проектни предложения, които след това бяха оценени от международно жури през първата половина на 2021г. в съответствие с графика на конкурса. Обявяването на резултатите претърпя значително забавяне поради различни проблеми, с които се сблъска организаторът на конкурса и които бяха както вътрешни, така и външни за Европейския парламент.

Проектите за обновяване на пленарна сграда Paul-Henri SPAAK ще бъдат представени по време на изложба в Брюксел, която е насрочена за септември. Журито присъди следните награди:

1-ва награда: JDS Architects (Дания); Coldefy (Франция); NL Architects (Нидерландия); Carlo Ratti Associati (Италия); ENSAMBLE STUDIO (Испания); UTIL cvba (Белгия); Ramboll (Дания)

2-ра награда: JABORNEGG & PALFFY Generalplaner ZT GmbH (Австрия); KUEHN MALVEZZI (Германия); AXIS Ingenieurleistungen ZT GmbH (Австрия)  

3-та награда: MOREAU KUSUNOKI (Франция); Dethier Architectures (Белгия); SBP FRANCE (Франция); ME Engineers Ltd (Обединено кралство)

4-та награда: BELVEDERE ARCHITECTURE (Франция); Ove Arup & Partners International Ltd (Обединено кралство)

5-та награда: A2M (Белгия); VK ENGINEERING (Белгия); C.F. Møller Architects (Дания)

Всички подробности за конкурса вижте тук.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Подадени са 7 оферти за изготвяне на идеен проект за ново трасе на път I-5 край Присовските завои

Подадени са 7 оферти за изготвяне на идеен проект за ново трасе на път I-5 край Присовските завои

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 450 000 лв. без ДДС

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването на КАБ

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г