Френската школа "Шайо", НИНКН, Румъния и Молдова ще правят проучване на развитието на черноморските курорти от 19-и и 20-и век

197

Проектът ще стартира през септември, като България ще е регионалният център на партньорството


Снимки: albena.bg и rayburntours.com

Центърът за архитектура и културно наследство „Шайо“ и Националният институт за недвижимо културно наследство, заедно с архитекти от Румъния и Молдова, започват мащабно проучване на развитието на черноморските курорти от 19-и и 20-и век. Целта на партньорския проект е да разшири сътрудничеството в областта на образованието в Югоизточна Европа и да обедини усилията на преподаватели и експерти в институциите от България, Румъния, Молдова и Франция.

В първия етап румънски и молдовски архитекти ще се присъединят към специализирания курс „Шайо“ в България - най-старото и устойчиво международно партньорство на френската школа с 20-годишна история. Фокусът на обучението и изследователската работа ще бъдат културното многообразие и проблемите в развитието на туризма, екологията и патримониализацията -  осмислянето на ценността на наследеното. Така се поставя началото на партньорска мрежа за опазването на общото трансевропейско наследство в много по-широкия географски и културен контекст между Черно море и Лангедок.

Европейско пространство споделя архитектурни течения, които формират обща културна основа, казват авторите на идеята. Един от примерите е удивителната прилика между курортите Албена в България и Гранд Мот във Франция, създадени почти едновременно в края на 1970 и началото 1980-те години.

Във втори етап, през 2025-2026 г., проектът може да се разшири със страните по крайбрежието на Адриатическо море – Албания, Черна гора и Хърватия.

Инициативата на Института „Шайо“ и НИНКН е подкрепена от министерствата на културата на България и Румъния, Френските институти в Букурещ и София и Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС), чието седалище е във Франция. Министерството на културата на Франция подкрепя програмата и с финансиране от 25 000 евро, още 5000 евро са осигурени от НИНКН.

ОЩЕ НОВИНИ

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Търговска верига започна изграждане на нов комплекс в столичния квартал "Орландовци"

Освен супермаркет, в комплекса ще има магазини за бърза мода и редица допълнителни услуги

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Отворен за посетители е обектът "Античен град Хераклея Синтика"

Община Петрич изпълни проекта за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологическия обект и прилежащи некрополи

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Кметът на София поиска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради

Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут им е бил отнет

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Откриха иновативен мемориал "Тутраканска епопея - 1916"

Новата музейно-експозиционна сграда се намира край село Шуменци

В  Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

В Русе направиха първа копка на водно-рехабилитационния център на Фондация "Александър Русев"

Центърът на предоставен от общината терен ще помага на деца и възрастни с увреждания да се възстановяват