Габровският исторически музей е с обновена сграда и експозиция

80

В залата на Новото време гостите ще взаимодействат с архитектурната среда на града, където ще се запознаят с най-заслужилите местни градоначалници


С нова и модерна експозиция в изцяло обновената си сграда ще посреща посетители от 2024 година Регионалният исторически музей в Габрово. Тя е разположена на два етажа и представя вълнуващ разказ за местната история. Пространството вече е обзаведено със съвременни мебели, техника и музейно оборудване. Атрактивни сценографски зони ще позволят на туриста да надникне в търговски дюкян от XIX век, да седне на банкерско бюро или да подреди образа на пещерна мечка.

За първи път в постоянна експозиция в Габрово ще може да се види археологическото богатство на региона от 40 000 г. пр. Хр. до XIV век. Древната история ще е илюстрирана чрез специално заснети клипове за отделните исторически периоди, а важни експонати са триизмерно сканирани и представени на холографско устройство. Така в османския период и Възраждането са показани габровските дервентджии, специфичното сокайно забраждане, габровското участие в Априлското въстание и Освободителната война.

В залата на Новото време гостите ще взаимодействат с архитектурната среда на града, където ще се запознаят със знаменити габровски генерали и най-заслужилите местни градоначалници. Част от епохата е единственото фабрично знаме, запазено в български музей, както и първата българска банкнота. На втория етаж на сбирката ще бъдат представени бележити личности от Габрово, важни фигури в местната и националната история. За улеснение на туристите са осигурени информационни двуезични табели и система за интерактивен гид, която позволява самостоятелно възприемане на историческия разказ.

Новата експозиция на Регионалния исторически музей е реализирана в рамките на проекта на Община Габрово „РИМ – Габрово – познание, участие, преживяване“ по ОПРР, национално съфинансиране и кредитен ресурс от финансов инструмент. Дейностите са на обща стойност 1 753 670 лв. и обхващат консервация, реставрация и преустройство, създаване на зала за работа с деца и сувенирен щанд. В музея е обособено още реставрационно ателие за услуги по реставрация на стъкло, керамика, метал, порцелан и хартия, доставени са мобилни рампи за хора с увреждания за филиал „Дечкова къща“ и е изработена маркетингова стратегия.

Изпълнените мерки допринасят за ефективно оползотворяване на площите на сградата, повишават туристическата и́ привлекателност и привличат допълнителни посетители. Така РИМ – Габрово се превръща в общоисторическа музейна институция от съвременен тип, която създава и представя качествени културни продукти.

ОЩЕ НОВИНИ

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

КАБ и НСОРБ обсъдиха възможностите за законодателна реформа в сектора

Столична община и РК София град на КАБ разработват тестова електронна среда за предаване на проекти

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“