ГРАДОСКОП стартира платформата от събития DESIGN FACTORY за качеството на градската среда у нас

165

Първото събитие ще представи добри примери и ще дискутира практиката в сферата на градското обзавеждане и осветление в България


Мултидисциплинарната организация ГРАДОСКОП стартира новата поредица от дискусионни събития DESIGN FACTORY, посветени на дискусия и обмяна на опит в сферата на архитектурата и дизайна на публична среда у нас. Платформата ще служи за споделяне на добри практики и дискусии за тенденции и проблемите в проектирането и изпълнението на публични пространства в българските градове. 

“В DESIGN FACTORY ще поставяме фокус върху теми, свързани с качеството на споделените градски пространства, за да работим за налагането на по-висок стандарт при дизайна на публичната среда у нас”, казва за целта на платформата Павел Янчев от екипа на ГРАДОСКОП. “Ще търсим скорошните добри проекти от България, за да чуем презентации лично от техните създатели и проектанти и ще дискутираме с представители на сектора тенденциите, стандартите, нормативната рамка и възможните решения на проблемите, които стоят пред нас, за да постигаме по-качествена градска среда”, добавя още той. 

Първото събитие на тема ГРАДСКО ОСВЕТЛЕНИЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ ще се проведе на 28 септември в сградата на Сточна гара и включва представяне на добри примери и решения по двете теми от България. Като пример за успешно реализирани съвременни решения за градско осветление и обзавеждане ще бъдат представени площадът във Враца, кът за наблюдение на крайбрежната зона във Варна и елементи в градската среда в Бургас. Ще чуете презентация за последните новости и технологии в градското осветление и ще дискутирате опита на българските градове в градското обзавеждане през последните години.

Наред с архитекти и проектанти на избрани проекти, в събитието се включва и главният архитект на Столична Здравко Здравков, който ще представи наредбата за градска среда и ще коментира проекта за стандарт на обзавеждане в пешеходните зони на Столична община. Събитието с организатор  ГРАДОСКОП ще завърши с дискусия за стандартите и нормативната рамка с представители на институциите и браншовите организации от Национално сдружение на общините в България (НСОРБ), Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на урбанистите в България (СУБ). Целта на дискусията е обсъждане на нормативната рамка на национално ниво и стимулиране на следващи стъпки в развитието на средата в градовете на България.

Събитието ще се проведе в красивата стара сграда на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане от експертите в сферата — CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ — водени от идеята, че са нужни знание и отношение, за да представяме и развиваме културното ни наследство и публичните сгради и пространства по най-добрия начин.

Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна на fb.com/gradoscope. Участието изисква предварителна регистрация.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурс за идеен проект за изграждане на Монумент на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора

Стартира конкурс за идеен проект за изграждане на Монумент на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора

Целта на заданието е със средствата на синтеза на архитектурата и пластичните изкуства да се постигне въздействащо пространствено решение, удачно вписано в прилежащата градска среда на парк „Св. Игнатий Старозагорски“

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Той ще е с шест класни стаи, тераса, конферентна зала, STEM център и 5 хранилища

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

В момента в сградата се помещават Туристически информационен център и Обредни домове и зали

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

Обемното решение е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище, а конструктивното решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Предстои да се определи обществената функция на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“ 2 на Попа, която е недвижима културна ценност и е собственост на Министерството на културата