ГРАДОСКОП стартира програма за подготовка на професионалисти и иновации в културно наследство

118

Проектът NEW INHERIT изследва и анализира добрите практики в шест европейски държави, обучава културни посланици и прилага наученото на практика в активацията на шест исторически обекта в България и Европа


От началото на тази година организацията за градски трансформации ГРАДОСКОП работи по нова европейска инициатива за обмяна на опит и подготовка на експерти в една от най-важните теми за градското развитие — възможностите, които дават на градовете устойчивото развитие и преизползване на културното наследство. В проекта NEW INHERIT българският екип си партнира с водещи експерти от Германия, Белгия, Италия, Испания и Кипър, за да анализира, извлече и приложи на практика успешни модели и умения за активиране на исторически градски пространства и сгради в контекста на зелената трансформация и нуждите на съвременния градски живот. Целта е да се разработят и тестват експериментални инструменти за обучение на млади професионалисти и да се стимулират нови инициативи в сферата на културния мениджмънт, плейсмейкинга и креативните индустрии.

В тази връзка ГРАДОСКОП обявява отворена покана за културни посланици с мотивация да развиват инициативи и предприемачески проекти в сферата на културното наследство.  В поканата, отворена до 10 септември, се търсят трима млади експерти от България с артистичен, социален или културен опит и интерес към развитието на иновации в културното наследство, които да станат част от европейска мрежа, и да придобият ценни знания и умения за устойчиво развитие на културни пространства. Те ще имат достъп до европейски примери и ментори и ще участват в три петдневни посещения в Берлин, Ваймар, Ерфурт, Мурсия и Брюксел, по време на които ще се запознаят на място с много успешни примери, и с опита на водещи европейски експерти в креативното използване и развитие на исторически сгради. Културните посланици ще имат възможността да приложат наученото на практика в България, като работят с екипа на ГРАДОСКОП по стратегията за активация на сградата на Сточна гара в София.

В момента екипът на ГРАДОСКОП с експертното участие на Фондация Ново архитектурно наследство подготвя мащабно изследване на законодателството и нормативната рамка, финансиращите инструменти, съществуващите инициативи и добрите практики за преизползване на културно наследство в Германия, Белгия, Италия, Испания, Кипър и България. Заедно с партньорите от останалите държави организацията ще извлече и формулира най-добрите практики и опит, и ще създаде специализиран уеб портал и мобилно приложение, които ще служат за документиране и разпространение на добри практики и материали за обучение на бъдещи експерти и професионалисти в сферата.

На база на споделения опит в проекта ще бъде разработена и стратегия за активацията на шест тестови локации (по една в шестте града от проекта) - София, Ваймар, Брюксел, Мурсия, Палермо и Омодос. Използвайки наученото, българският екип ще работи по следващите стъпки от концепцията за преизползване  е сградата на Сточна гара — част от дългосрочната инициатива Зеления преход на гарите на ГРАДОСКОП за обживяване на пост индустриалното наследство от Сточна гара до Гара Подуяне-разпределителна в София.

Проектът NEW INHERIT на ГРАДОСКОП е финансиран от програмата Creative Europe на Европейската комисия и се реализира в партньорство с организациите Up Project и Ayuntamiento de Murcia (Испания), Youth for Exchange и Urban Foxes (Белгия), Culture Goes Europe (Германия), SGUARDI (Италия) и Emphasys (Кипър). Повече за проекта, отворената покана и условията за кандидатстване в нея ще намерите на страницата нa NEW INHERIT.

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Гъвкаво и сертифицирано обезопасяване на събития

Citybuild.bg Citybuild.bg
Заповядайте на откриването на новия шоурум на JAF България

Заповядайте на откриването на новия шоурум на JAF България

ПОКАНА от JAF - Отпразнувайте откриването на първия по рода си шоурум на JAF България с фокус върху иновативни и ексклузивни решения от света на дървесината!

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)