Жилищен комплекс от три сгради "Черковна Резиденс" - оригинална и раздвижена визия

115

Архитектурната концепция е за максимално вписване в околната среда, а чрез пробиви през няколко етажа се ослънчава и проветрява вътрешния двор


„Черковна Резиденс“ е жилищен комплекс от три сгради със сключено застрояване, който се намира в карето между ул. „Черковна“, храм "Света Богородица" и бензиностанция на бул. „Владимир Вазов“ близо до едноименната метроспирка. Инвеститор е „Черковна Инвест“ ООД, а изпълнител – „Пи Ес Ес Строителство“ АД.

„Градоустройството на трите имота беше сложно. Предизвикателствата бяха много, но ги решихме успешно. Първоначално на ситуацията беше указано застрояване, което беше с изключително трудна за овладяване „аморфна форма“. Освен това вътрешният двор, който се образуваше, не беше достатъчно голям. Предприехме процедура по изработка на нов Работен устройствен план, което беше риск, който поехме с желанието проектът да няма никакви компромиси. Така предадохме на застрояването правилна геометрия в план и увеличихме вътрешният двор“, казват архитектите от „Арт Ню Вижън“ ООД.

„Следващата стъпка беше да вкраме максимално много светлина в двора. Благодарение на инвеститорите, които приеха идеята, направихме 2 пробива през 3 етажа – така наречените patio, с които си осигурихме повече светлина и въздух. Във всеки един от тях има зелен остров с декоративно дърво. Разделяйки сградите на 8 жилищни секции, осигурихме максимално къси връзки и минимум апартаменти на една вертикала. Това създаде много по-добър комфорт на обитаване, отколкото дълги коридори и много апартамента на етаж. Следващото решение беше да използваме вътрешният двор, през които се осъществява достъпът до всичките осем входа. Така покрай контролиран достъп с охрана се влиза през вътрешният богато озеленен двор и от там към всеки вход. От улиците се влиза само в търговските обекти на ниво терен. Беше важно да проучим какво е търсенето в конкретния район – с колко стаи да бъдат апртаментите и с какви квадратури. Така се получиха разпределения, които са оптимални и фунционални, не големи, а компактни“, коментират още от студиото.

Комплексът е решен в модерен индустриален стил. Облицовката е основно от клинкер. Фасадите са раздвижени с кутии от фиброциментови плоскости, които са подсветнати ефектно, така че да се получи игра на форми и цветове. Навсякъде има големи стъклени витрини, както и стъклени парапетите по балкони и тераси.

Сградите са разделени на 8 секции около озеленен общ вътрешен двор със зони за почивка на живущите. Сградите се състоят от партер, шест типови етажа и два терасовидни етажа. Жилищните етажи са с 3 метра конструктивна височина, а спалните на апартаментите са ориентирани към вътрешния двор.

На трите сутеренни нива са осигурени гараж или паркомясто за всяко жилище, както и паркиране за търговските обекти на партерния етаж. За достъпа до -1 ниво на сутерена има две затворени покрити еднопосочни рампи - една за качване и една за слизане. За достъпа до нива -2 и -3 са осигурени двойни двупосочни рампи. Предвидени са 10 паркоместа за електромобили, а в част от гаражите е осигурена възможност за инсталиране на бързо задядни станции. Над 50% от всички места за паркиране са обособени в гаражи – единични и двойни, като в тях има обособено и складово помещение. Прилежащите широки тротоари около сградите са озеленени, осветени и с осигурена поливна система.

На последните два терасовидни етажа – седми и осми надпартерен, са разположени както апартаменти, така и мезонети тип „penthouse“, с въздух над дневните през две нива, емпоре и големи витрини, разкриващи гледки към Витоша и София. Жилищата на тези нива са с три и четири спални, със светли бани и големи тераси.

ОЩЕ НОВИНИ

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Припомняме, че във връзка с подготовката за инвестиционно намерение в къпалнята беше извършена незаконна сеч

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

Добрите методи на възстановяване и косервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност, дизайн с високи изисквания за лукс и комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството

Продължават проучванията за създаване на крайбрежна зона за отдих в Поморие

Продължават проучванията за създаване на крайбрежна зона за отдих в Поморие

Изяснява се археологическия потенциал на терена около църквата „Преображение Господне“ и двора към него (терен на бившата почивна станция на МВР)