Как градският дизайн ни свързва с Дунава

356

Изложба събира идеи на съвременни творци от Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия на Кея в Русе

 


Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като - как се вписва Дунавът в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да опазим природата в града? Изложбата събира идеи на млади творци от 5 държави, които си представят градския живот все по-близо до Дунава.

В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема. Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунава и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща хората се къпят в Дунава. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация „Реките на града – Русе“ на Кея, под Вития мост. Изложбата е подготвена от фондация „Колективът“ и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на Кея. Тази година изложбата „Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 г. – тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини-фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

Фестивалната програма включва откриване на изложбата в 19:30 ч. в петък, 29.07., след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от DJ парти. В събота, 30.06., на мястото на изложбата ще се проведе тематично парти „Groovy’s Finest - музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. А следващата събота, 06.08., е третото и последно събитие към фестивалната програма – „дизайнерско парти“ с гост-диджеи.

Творбите в изложбата включват:

„Római Szabadstrand / Плаж със свободен достъп“, проект на Varos Folyo / Valyo в Будапеща, Унгария.

Екипът на Valyo стартира инициатива за спасяване на изоставения плаж Római. Плажът е затворен през 1973 г., което води към постепенно обезлюдяване на близката вилна зона. Екипът провежда 5-дневна работна група в базата на гребния клуб Külker на брега и събира идеи за пространството. Създадени са малки архитектурни намеси и зоната е открита като безплатен плаж за 1 ден през 2019 г. В рамките на деня стотици хора посещават локацията. Инициативата се повтаря и през следващите години.

„Епифора - пространствена утопия и жилищен проект“, идеен проект на Katarina Dojčev / Катарина Дойчев за Нови Сад, Сърбия.

Проектът разработва идеята за жилищна структура на река Дунав върху останките от моста „Франц Йозеф“, който е разрушен през Втората световна война. Старият мост свързва Нови Сад и Петроварадинската крепост. Проектът се опитва да възстанови тази връзка, като създава утопичен град на реката с жилища, ателиета, амфитеатри, учебни пространства и няколко павилиона, които разказват за историята на мястото.

Изложбата може да бъде разгледана до 14.08. и всички събития са с вход свободен. Инициативата се финансира по Програма „Култура“ на Община Русе.

ОЩЕ НОВИНИ

До средата на юни ще приключи обновяването на алейната мрежа на столичния парк "Надежда"

До средата на юни ще приключи обновяването на алейната мрежа на столичния парк "Надежда"

Преди това беше обновено осветлението и озеленяването, ще бъдат обновени пейките и чешмата в парка, осигурени са средства за проект за реновиране на фонтана

Над стадиона в Свети Влас ще изграждат нов парк със зони за отдих и игрища

Над стадиона в Свети Влас ще изграждат нов парк със зони за отдих и игрища

Предстои още изграждане на спортно игрище в двора на училището и на детска градина в квартал „Русалка“, както и ремонт на църквата

Представиха албума „Нашиятъ Казанлъкъ“ с исторически разказ за града с картички и снимки

Представиха албума „Нашиятъ Казанлъкъ“ с исторически разказ за града с картички и снимки

Интересните фотоси са разпределени в 33 теми, които следват развитието по стария Градоустройствен план от 1908 г.

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Интерактивна детска площадка направиха в парк "Троянка" в Троян

Площадката е оборудвана с макетен вариант на път, кръгово кръстовище, велосипедни алеи, пешеходни пътеки, пътни знаци, кът за безопасност на движението, традиционни игри, както и класна стая на открито 

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

До края на годината трябва да е готов скейт паркът в Плевен

Обновените площи около спортното съоръжение ще са над 3 декара

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Нов амфитеатър имат жителите на Джебел

Амфитеатърът на площад "19-ти май“ е със сцена за провеждане на културни събития с места за 500 зрители, покрити с метална конструкция – тип пергола