Камарата на архитектите смята да сезира прокуратурата за изрисуването на фасадата на Младежкия дом в Пазарджик

370

КАБ определи намесата като „архитектурен вандализъм“, поиска възстановяване на оригиналния вид на сградата, както и тя да получи статут на недвижима културна ценност


Източник на снимката: КАБ

Камарата на архитектите в България планира да сезира Прокуратурата по повод недопустимите намеси, които се извършват по фасадата на Младежкия дом в Пазарджик - директно върху каменната облицовка се изпълнява оформление тип „графити“ с бои в над 20 различни цвята върху цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата. Това е грубо вандалство, проява на професионална некомпетентност, показва незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението, неглижиране на мнението на гражданите, професионалистите и на интереса на обществото, смятат от Камарата на архитектите.

Източник на снимката: КАБ

Не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите. Община Пазарджик не е представила предварителен проект пред специалистите и обществеността, въпреки че за реализацията се използват публични средства. Затова КАБ настоява незабавно да бъдат преустановени намесите, които се извършват по фасадата на знаковата сграда, като са внесли сигнали по казуса до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и областния управител. От КАБ призовават още МК да предприеме действия за предоставяне на статут на недвижима културна ценност на сградата на Младежкия дом. Архитектурната колегия настоява да бъде възстановен оригиналният вид на фасадите на емблематичното здание.

Източник на снимката: mdompazardjik.com

По време на пресконференцията председателят на КАБ арх. Владимир Милков заяви, че Камарата провежда тази пресконференция, защото носи отговорност за опазване на архитектурното наследство. Той нарече изрисуването на фасадите на Младежкия дом в Пазарджик „деградация на ценности“ и отбеляза, че намесата вероятно е поправима, но ще изисква доста средства.  

Председателят на Регионалната колегия на КАБ в Пазарджик арх. Петър Мурджев разясни, че изрисуването с графити по фасадите е свързано с дейности по текущ ремонт на сградата, като идеята идвала от група младежи, с които общината се е свързала. Проектът обаче не е разглеждан от експертен съвет и това най-вероятно е еднолично решение или решение на ограничен кръг от хора, каза арх. Мурджев. Той подчерта, че правилният път е да се потърси мнението на авторите на проекта за Младежкия дом, а сегашната намеса променя визията на сградата, която освен за младежки дейности е предназначена и за обредни. Според него полагането на акрилни бои върху каменна облицовка е кощунствено действие. „Надявам се на следваща сесия на Общинския съвет в Пазарджик да бъде обсъдено възстановяването на фасадите на Младежкия дом. Ще искаме от общинските съветници подобни намеси да се правят едва след обществено обсъждане и конкурси, както и да приемат Наредба за градската среда, каквата има в други по-големи градове“, каза още той.   

Според един от проектантите на Младежкия дом в Пазарджик  - проф. арх. дан Тодор Кръстев, стремежът при създаването на сградата е контекстуална архитектура, която да не конкурира другите сгради в съседство. Според арх. Кръстев действията на общината са проява на пълно пренебрежение към архитектурната идея, в резултат на което сградата е превърната в „нахален и агресивен център, който натрапва себе си“. „Това е архитектурен вандализъм, и то при съществуващите възможности, които дават технологиите“, каза арх. Кръстев, и даде пример с наскоро проведения фестивал на светлините LUNAR, който създаде картини върху емблематични сгради. „Вместо това кметът на Пазарджик запечатва и натрапва своя визия върху фасадите на сградите, като това е незачитане не само на авторското право, но и на мнението на местната общност от архитекти и граждани. За съжаление, в България все още няма закон за архитектурата. Член първи от този във Франция гласи: Архитектурата е култура“, каза още проф. арх. дан Тодор Кръстев.

„Тук сме, за да защитим културните ценности и да се обърнем към общинските власти и Прокуратурата, за да се потърси отговорност за това културно престъпление и посегателство към цялата общественост“, допълни арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ. 

Източник на снимката: КАБ

Председателят на местното дружество на Съюза на архитектите в България и почетен гражданин на Пазарджик арх. Георги Сарамбелиев не успя да присъства на пресконференцията, но беше прочетено неговото мнение по случая. А то е, че случващото се е обезобразяване на Пазарджик. "Да се оцветява сграда с каменна облицовка или паметник, изграден от камък, е нещо повече от невежество!", казва той.  

Проф. арх. Бойко Кадинов, който за около пет месеца беше заместник-министър на културата в сегашното правителство, се включи по телефона и също разкритикува действията на ръководството на община Пазарджик. Официалният му мотив за подаване на оставка на 7 април беше липсата на реформи в областта на културата, което е било основен аргумент да поеме поста. Проф. Кадинов е и един от радетелите за Закон за архитектурата.

Източник на снимката: КАБ

На 6 май Камарата на архитектите е изпратила писмо до кмета на община Пазарджик Тодор Попов с въпроси как са възложени дейностите по Младежкия дом, кои са изпълнителите, на каква стойност са реновирането на сградата и изрисуването на фасадите, имало ли е обществено обсъждане и други. На този етап няма реакция от страна на кмета и директора на Младежкия дом. Срокът за отговор от страна на общината е 14 дни. Ако след изтичане на срока няма отговор и Община Пазарджик не предприеме спешни мерки за възстановяване на автентичния вид на сградата, КАБ ще сезира прокуратурата.

През април намесата по фасадите на Младежкия дом кметът на града Тодор Попов определи като „една шарена изненада на Празника на Пазарджик, защото Младежкият дом трябва да носи позитивизъм и радост, да е цветен, интересен, слънчев и светъл“.

*Пресконференцията на КАБ може да гледате тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета