Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

93

Една от визиите за използването й в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора


Снимка: Община Пловдив

Реставрацията, включваща фасадите и интериора на къща „Павлити“ (известна още като Синята къща), е завършена с 230 000 лв. от община Пловдив и собствени приходи на института. Консервационно-реставрационните дейности са изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата, чийто автор по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. 

Изпълнението бе възложено на фирма „Рестстрой“ ЕООД въз основа на проведена обществена поръчка и два анекса към нея. Ръководител на реставрационния екип е Елена Кривошиева, а реставраторите са Сава Костадинов и Иван Анастасов.

Първоначално проектът, с който ОИ „Старинен Пловдив“ разполага от 2013г., предвиждаше да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал, но благодарение на добрите собствени приходи на института стана възможно допълнително да се възстановят портика, цокъла и интериора на къщата.

Изложбата на старинни пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ под надслов „Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изтънчен полъх от Eвропа“ е част от програмата на „Празници на Стария град“, които се  провеждат от 18 до 30 септември.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. През 1966-1969 година е извършена генерална реставрация на сградата от НИПК, като са спазвани оригиналните строително-конструктивни методи. През 1979 година сградата е била до голяма степен опустошена вследствие на пожар. През 1983-1985 година са предприети аварийни и спасителни КРР по сградата и стенописите. От 1969 до 1986 г. сградата е била използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. През годините до 2019 г. в къща "Павлити" са се помещавали Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“. 

Миналата година завърши и реставрацията на къща "Стамболян". Тази година беше реставрирана къща "Нишанян" и в момента се ползва за Резидентен център за артисти по програмата на общината. Започна консервацията и реставрацията на фасадата на друга ценна къща в Старинен Пловдив – Данчовата къща. Предвижда се реставрацията на фасадите да бъде завършена до края на годината, като в сградата ще бъде ситуирано първото общинско кафене. По този начин Общината цели да предостави повече места за храна и напитки на територията на Стария град.

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница