Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

97

Една от визиите за използването й в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора


Снимка: Община Пловдив

Реставрацията, включваща фасадите и интериора на къща „Павлити“ (известна още като Синята къща), е завършена с 230 000 лв. от община Пловдив и собствени приходи на института. Консервационно-реставрационните дейности са изпълнени в съответствие с проект, съгласуван от Министерство на културата, чийто автор по част КРР е реставраторът Никола Стоянов. 

Изпълнението бе възложено на фирма „Рестстрой“ ЕООД въз основа на проведена обществена поръчка и два анекса към нея. Ръководител на реставрационния екип е Елена Кривошиева, а реставраторите са Сава Костадинов и Иван Анастасов.

Първоначално проектът, с който ОИ „Старинен Пловдив“ разполага от 2013г., предвиждаше да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал, но благодарение на добрите собствени приходи на института стана възможно допълнително да се възстановят портика, цокъла и интериора на къщата.

Изложбата на старинни пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ под надслов „Пианото в пловдивската възрожденска къща. Елегантният и изтънчен полъх от Eвропа“ е част от програмата на „Празници на Стария град“, които се  провеждат от 18 до 30 септември.

Къща „Павлити” е възрожденска сграда, разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била собственост на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С пищната си декорация, характерното еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град. През 1966-1969 година е извършена генерална реставрация на сградата от НИПК, като са спазвани оригиналните строително-конструктивни методи. През 1979 година сградата е била до голяма степен опустошена вследствие на пожар. През 1983-1985 година са предприети аварийни и спасителни КРР по сградата и стенописите. От 1969 до 1986 г. сградата е била използвана за представителна приемна на Комитета за изкуство и култура. През годините до 2019 г. в къща "Павлити" са се помещавали Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“. 

Миналата година завърши и реставрацията на къща "Стамболян". Тази година беше реставрирана къща "Нишанян" и в момента се ползва за Резидентен център за артисти по програмата на общината. Започна консервацията и реставрацията на фасадата на друга ценна къща в Старинен Пловдив – Данчовата къща. Предвижда се реставрацията на фасадите да бъде завършена до края на годината, като в сградата ще бъде ситуирано първото общинско кафене. По този начин Общината цели да предостави повече места за храна и напитки на територията на Стария град.

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Офис пазарът в София регистрира лек спад на свободните площи през второто тримесечие на годината

Той достига до 15.3% (50 базисни пункта) въпреки ръста на предлагането с нови проекти за отдаване под наем