Кметът на Бургас настоява зала "Арена" да бъде пусната в експлоатация

64

Според него ако има нарушения, то те трябва да бъдат установени и виновните - наказани, но готовата зала да бъде открита, за да носи приходи за града


Снимка: ПП

„Знаете, че съм балансиран човек и в повечето случаи, дори когато се говорят явни неистини, не реагирам. И не защото нямам какво да кажа, а защото не искам Бургас да се превръща в арена на сблъсък на партийни агитки и плюещи се помежду си активисти. Особено по време на предизборна кампания! Но не мога да мълча, когато тотално се минава границата. Удобната „дъвка” - зала “Арена”, вече придобива смехотворни размери. И този път щях да подмина с мълчание, ако самият град не търпеше огромни загуби от това!

Само за една година Бургас загуби хиляди посетители, защото при готова и оборудвана зала на 99% управляващите решиха, че нямат интерес да я пуснат. Изтървахме Европейско първенство 2023 по волейбол - ще остане само във Варна. Изтървахме „Гран При Жулиета Шишманова”. Изтървахме няколко месечни лагери на националните отбори на Литва и Унгария в различни спортове. Изтървахме няколко национални лагера по лека атлетика. Изтървахме събитие от ранга на „Евровизия”. Изтървахме „Битката на големите в бойните спортове”. Изтървахме гостуване на цирк „Дьо солей”. За европейските турнета на световни звезди изобщо няма да говоря! И повечето от запитванията бяха за събития ИЗВЪН СЕЗОНА!  И всичко това за сметка на бургаския бизнес! Защо? Наказваме бургазлии? И с празно говорене ги лишаваме не просто от зала, която да разглеждат и с която да се „кичат”, а от реални приходи в местната икономика, от хиляди посетители в града!“, казва кметът на Бургас Димитър Николов.

Според него за година и половина са стартирали десетки проверки за залата, но все още няма резултат, подведени под отговорност, решение на съд или присъда. Така страдат основно гражданите на Бургас, собствениците на ресторанти, магазини, сергии и таксита, смята Николов. „Чувам за някакви милиони, дето били заложени в бюджета за тази година за довършване… За какво точно? Никой не разбра. Само се вее думата милиони. Ефектно, нали?“, коментира още кметът на Бургас и настоява ако има нарушения и виновни лица, да се предприемат мерки, но готовата зала да бъде открита, защото тя е реален приход в националната и местната икономика и ще осигури посещаемост в града извън сезона. Според Николов държавата трябва да определи и мениджърски екип, защото големите събития се заявяват и организират 2 години предварително.

Малко преди коментара на Николов, от „Продължаваме промяната“ заявиха, че след 9 години и 70 похарчени милиона за тази зала тя все още не е готова. „Голяма част от договорите са били сключени по изпитаната схема, която се е прилагала и при строителството на АМ “Хемус”. Със 100% аванси и 20% неустойка, ако не се изпълнят дейностите. Можете да подпишете договора, да вземете 100% от парите, да не направите нищо, да върнете 20% и другите 80% от парите да останат при вас”, коментира Асен Василев. “Това е една черна дупка, в която отиват парите на данъкоплатците. Първоначално тази зала трябваше да струва 38 милиона. Бе започната да се изгражда през далечната 2014 г. Срокът за изпълнение е четиригодшен”, казва още той. Вижте коментара на Асен Василев и депутатите от бургаската листа във видеото:

В последните месеци коментари за залата направиха служебният министър на спорта Весела Лечева и предшественикът й Радостин Василев.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг