Министърът на спорта ще подаде сигнал във връзка със строителството на залата “Арена Бургас”

246

Радостин Василев съобщи за евентуални злоупотреби, извършвани в структурите, чиито принципал е ММС


Снимка: DESET architects

Вчера по Нова телевизия министърът на спорта обяви, че ще бъдат подадени сигнали до компетентните органи във връзка с евентуални злоупотреби. Той даде за пример строителството на “Арена Бургас”. “Тази зала към момента струва около 65 млн. лв. Строи се вече 10 години (8 години - първата копка беше през октомври 2014г. - бел. ред.). В момента има спор относно това дали е готова или не. За мен това е криминален случай и вероятно ще се наложи да сезираме компетентните органи, след като имаме яснота как ще продължи да функционира “Академика 2011” ЕАД. Това е дружеството, през което минава голяма част от финансирането на строителството на “Арена Бургас” с постановления на Министерски съвет“, каза той.

Според министъра криминалното е, че по една обществена поръчка са похарчени стотици хиляди левове за един стартов пистолет, който струва 20 пъти по-малко, както и че в проектната документация на обществената поръчка за строителство на залата е включено празно пространство, което не може да бъде използвано за спорт. В същото време изпълнителят твърди, че е изпълнил на 100% зададената обществена поръчка.

Снимки: ММС

„Криминално е три пъти държавата с постановление на Министерски съвет да финансира тази сграда за довършване и тя да не бъде довършена, а да е в този вид в момента – категорично не готов за въвеждане в експлоатация. Дори Акт 15 няма сградата. Отговорността е на всички тези, които са свързани с изграждането на залата - както изпълнителите, така и възложителите. Ще сезирам органите с цялата информация, която имам, и която на мен като юрист ми изглежда криминална. Според мен истината е, че това е една огромна дупка, в която са наливани средства без ясен план”, каза Василев.

Снимка: DESET architects. Април 2021г.

Архитектурният проект за залата е на Tower 151 Architects (T151) и "ДЕСЕТ Архитекти", като идеята беше представена още през 2014г. Реализацията е върху терена на старото поделение в к-с "Изгрев" от 46 254 кв.м.

Снимка: DESET architects. Август 2021г.

Спортният министър обяви, че сред сигналите ще попадне и обществена поръчка за построяване на футболно игрище на стойност половин милион лева. Договорът е сключен на 29 декември 2020 г. “Преди изтичане на срока, в който всички участници могат да възразят по тази обществена поръчка и да я оспорят пред КЗК, се е сключил договор с изпълнителя и е преведена 100% авансово сумата в противоречие на закона. По-страшното следва после. КЗК и Административният съд връщат тази обществена поръчка заради нарушение на етап проектна документация. Поръчката не е трябвало да бъде изпълнявана, а всъщност тя е приключила, защото парите са дадени. Какво е изградено като футболно игрище тепърва ще се установява, но за мен това е престъпление”, заяви Радостин Василев.

Министърът на младежта и спорта беше категоричен, че сигналите ще бъдат подадени до всички органи, в които той има доверие, но не и до Прокуратурата. “Оказва се, че Прокуратурата е заложник на главния прокурор, който не желае да напусне този пост. Държавата е подложена на саботаж от страна на Прокуратурата, от който страда изпълнителната власт. Истински резултати в борбата с престъпността в България ще има, когато Прокуратурата първо се освободи от главния прокурор и след това всички зависими от него прокурори, част от тази група, бъдат отстранени. Когато бях председател на Правната комисия в Народното събрание, се показа, че г-н Гешев се счита за недосегаем и не желае да отговаря на въпроси на народните представители. Според мен при сегашния състав на Висшия съдебен съвет по-скоро е лош експеримент опитът той отново да бъде отстранен, защото е със сериозна подкрепа в този орган. В момента България и изпълнителната власт страдат и не може да се доказва нищо на практика, защото един от основните органи в цялата ситуация  - Прокуратурата, играе като заложник на един човек”, каза още Радостин Василев.

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино