Кметът на София: До момента сме събрали данни за 240 незаконни сметища в столицата

60

Проблемът има огромни екологични и икономически щети за града


Снимка: СО

"Проблемът с незаконните сметища в София е доста по голям и струва страшно много на софиянци", заяви вчера кметът Васил Терзиев, който показа едно от тях в район „Подуяне“ в деня, в който излезе втората част от разследването на Антикорупционния фонд по повод схема за изхвърлянето на едрогабаритни отпадъци.

Васил Терзиев информира, че са установени 240 незаконни сметища, които са картографирани. По думите му "ефектът на проблема върху града има две измерения – екологичен и икономически. При екологичния проблем се замърсява почвата, затлачват се коритата на реките и при валежи има щети. Много отпадъци са в речни корита и това създава предпоставки за наводнения.

Второто измерение е финансово. "На това сметище има около 100 хил. куб. м боклук и само за него общината е загубила около 2 милиона лева", заяви още кметът. По думите му това са средства, които не са влезли в общината или общинските дружества, а са потънали някъде в софийските карстови полета.

Проблемът с извозването на едрогабаритни и строителни отпадъци на нерегламентирани места се е трупал с години. "Надявам се някои хора, които се опитват да задават трудни въпроси, да използват случая и да зададат такива на предишното ръководство на общината. "Надявам се трудните въпроси като този и за ръководството на Общинското дружество „Софинвест“, което има голямо отношение към това какво се случва със строителни отпадъци, също да бъдат зададени", каза столичният кмет.

„Софинвест“ активно участват във всяка една подобна схема, заяви общинският съветник Борис Бонев, който също присъства на място. "Това, което ще направим, е да осъществим целия възможен законов контрол над Общинското дружество, за да може то да участва в решаването на проблема, а не да бъде част от проблема." По думите му заедно с кмета и директора на Столичен инспекторат се работи за това в общинските наредби да бъда въведени по-строги изисквания, а правилата за оползотворяване на отпадъците и за изхвърляне на едрогабаритен и строителен отпадък да бъдат осъвременени.

"Обсъждат се идеи, като една от тях е да се постави gps на камионите, които извозват строителен отпадък. Второ, предвижда се да започне работа по създаване на повече точки за извозване на земните маси и строителния отпадък, като се мисли за процес на неговата преработка, за да се използва като ресурс", посочи също Терзиев.

В отговор на въпрос за разследването на Антикорупционния фонд директорът на Столичния инспекторат заяви, че се надява Прокуратурата и МВР да обърнат внимание на проблема.

ОЩЕ НОВИНИ

Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Мобилна барикада роуд блокер M30 на Hörmann

Гъвкаво и сертифицирано обезопасяване на събития

Citybuild.bg Citybuild.bg
15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“

Светът преживя най-горещото лято в историята, засилва се ефектът на топлинния остров

Светът преживя най-горещото лято в историята, засилва се ефектът на топлинния остров

Негативно въздействие оказват интензивното застрояване, запечатването на почвите и силно намалената растителна покривка

Изработиха карта на Перловската река, която може да послужи като основа за бъдещи намеси

Изработиха карта на Перловската река, която може да послужи като основа за бъдещи намеси

По време на фестивала Реките на София посетителите можеха да направят и виртуална разходка по реката

Обявиха победителите в Конкурса за студентски къмпинг проекти 2024

Обявиха победителите в Конкурса за студентски къмпинг проекти 2024

Разработките са за терен в село Горна Бела речка, близо до минералния курорт Вършец