Кметът на Варна: Части от центъра могат да се превърнат в изцяло пешеходни зони

89

Това каза Благомир Коцев по повод затварянето на част от централните булеварди във връзка с инициативата „Да поиграем навън“ за Деня на детето – 1 юни


Снимка: Община Варна

Затварянето на централната част на Варна през изминалия уикенд показа, че свободните от автомобилен трафик пространства могат да се превърнат в привлекателни места за варненци. Този акт няма да остане еднократен, а ще послужи като пилотен проект за осигуряване на безопасна и достъпна среда. Тя е предназначена не само за децата, а за хора от всички възрасти. Обмисляме варианта зоната да бъде затворена за постоянно, а не само по празници, каза пред БНР кметът на Варна Благомир Коцев.

"Премахването на движението на коли по "Сливница" в отсечката между „Цар Освободител“ и „Осми Приморски полк“ би променила коренно начина, по който се възприема от хората центъра на Варна. Спирането на автомобилите следва да бъде придружено с обособяването на пространства за култура, забавление и градски живот. Колите сами по себе си не могат да се третират като проблем, а вакуумът трябва да бъде запълнен със смислени пешеходни зони, зелени пространства и пълноценни дейности за жителите и гостите на града", казва той и в своята Фейсбук страница.

Според кмета обособяването на пешеходни зони в централни части отдавна е традиция в западноевропейските градове, но все повече набира сила и в държави, по-близки до нашата култура. Той даде пример с албанската столица Тирана, където преди десетина години е имало протести заради затварянето за автомобили на една от централните зони, а сега мястото е припознато като най-красивото и посещавано в целия град.

Кметът каза още, че екипът му работи, за да осигури повече възможности за игра и за развитие на децата навън. Вдъхновение за това са получили след Конференцията за развитие на градовете в Братислава, Словакия. Основна тема там е била адаптацията на градската среда за деца и създаване на нови детски площадки, близки до условията на игра в природата.

Такива пешеходни пространства се отвоюват трудно при така наложеното положение и навици на хората, но чрез постоянство всички ще усетим положителните ползи от тях, категоричен бе Коцев. Той припомни, че идеята за затварянето на т. нар. „Севастопол“ е имала и експериментален характер – да установи дали варненци са готови за такава драстична промяна.

Смятам, че експериментът беше успешен, подчерта Коцев. Варненци много харесаха детската зона без автомобилно движение и се чуха немалко призиви така да бъде и в непразнични дни, заключи кметът на морската столица.

ОЩЕ НОВИНИ

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Тя е от кръстовището с бул. „Дунав“ до Хладилника, в посока АМ „Тракия“

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Паркът от близо 20 декара се намира между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“