Коледна украса с кауза отново ще преобрази "Малките 5 кьошета" в столицата

236

По традиция емблематичното кръстовище ще отправи важно послание, свързано с опазването на глобалното биоразнообразие, като тази година тема на кампанията е опазването на водното богатство


За трета поредна година “Малките 5 кьошета” влизат в коледната визитка на столицата с уникална украса и важно послание. Каузата тази година е опазването на биоразнообразието на водния свят, а героите на коледната украса са огромна костенурка, кит, октопод и медузи, които ще бъдат представени за първи път на софиянци на 11 декември с пожеланието “Да се лее Коледа”.

Водните герои ще надничат от петте кьошета, за да напомнят за проблемите на водното и природно биоразнообразие, които Mastercard и Банка ДСК продължават заедно да подкрепят и през 2023 г. Всички картодържатели на техните дебитни карти Wildlife Impact носят главния герой на кампанията (морската костенурка) в джоба си и така подкрепят мисията на световната организация Conservation International за опазване на застрашени видове и техните местообитания. Както картата, така и коледната украса са изработени от екосъобразни и рециклируеми материали в тон с политиките за устойчиво развитие на инициаторите.

“Преди три години започнахме инициативата за коледна украса с кауза като кулминация на зелените ни активности през годината. През първата година главните герои в нашите проекти бяха пчелите, през втората - застрашените диви животни, а сега ви представяме вълнуващите морски обитатели. Целта е да се замислим и да си представим какъв би бил светът ни без тях, защото както градът, така и планетата са наш безценен дом, за който трябва постоянно да се грижим”, казва Ваня Манова, регионален мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Морската инсталация ще бъде открита официално на 11 декември с концерт на живо от балкона на "Слънце и Луна", специални светлинни ефекти, пресъздаващи морско дъно, светване на цялата коледна украса и празник за посетителите и квартала. В продължение на цял месец необичайната декорация ще радва жители и гости на града с пъстрия подводен пейзаж, който ще сменя изцяло облика си вечерта, оживявайки в разноцветни светлини. И тази година съседите и местните търговци от кръстовището на “Малките 5” ще се включат в празничната кампания, домакинствайки различни събития от програмата.

Само за двете години, в които картите Wildlife Impact съществуват в България, вече повече от 100 000 потребители са избрали да се включат в кампанията за опазването на над един милион застрашени от изчезване животински и растителни видове. До 2030 г. този проект цели да подпомогне опазването на биоразнообразието в територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“