"Колективът" отново е финалист на престижните награди на New European Bauhaus

116

За трета поредна година международно жури от експерти в сферата на изкуството, архитектурата и градския дизайн избира фондацията измежду стотици други кандидатури от цяла Европа


Миналата година фондация „Колективът“ (най-известна с инициативата си „Реките на града“) спечели награда „Нов европейски Баухаус“ на ЕС в направление EDUCATION CHAMPIONS в категорията "Приоритизиране на местата и хората, които най-много се нуждаят от тях" с проекта Danube Design Lab, а тази година отново разчита на вас да подкрепите проекта й Concrete to Culture в Бизнес парк София.

„Това, което сътворихме в „Младост 4“, нямаше да е възможно без силната подкрепа на Business Park Sofia, които ни дадоха огромна креативна свобода! Благодарим на Poiema Collective, на десетките талантливи български артисти, които се включиха, на множеството архитекти, ландшафтни архитекти, дърводелци и местни хора, които се включиха в инициативата. Благодарим на партньорите ни от Район „Младост“, на фондация America for Bulgaria, на Raynovski Architects, на всички наши бизнес партньори, както и на всички замесени доброволци!“, казват от Фондацията.

Може да гласувате за проекта Concrete to Culture, като последвате този линк. След като се регистрирате за гласуване, е необходимо да влезете в имейла си и да последвате прикачения линк, който ще ви отведе до различните проекти. Необходимо е да изберете поне по 1 проект от всяка от двете категории - Strand A и B. Публичното гласуване е отворено до 19:00 часа българско време на 27 март.

Видео и снимки: Колективът

"Нов европейски Баухаус" е творческа и интердисциплинарна инициатива, която свързва Европейската зелена сделка с нашите жизнени пространства. Тя следва три свързани ценности: устойчивост, нулево замърсяване и биоразнообразие; естетика, качество на преживяване и стил отвъд функционалността; осигуряване на достъпност. Инициативата подкрепя положителната промяна и чрез предоставяне на достъп до финансиране от ЕС за красиви, устойчиви и приобщаващи проекти.

От 500 кандидати наградите New European Bauhaus 2024 събраха 50 финалисти. Иновативните проекти идват от всички краища на ЕС и Западните Балкани, като всеки от тях предлага трансформиращи решения за по-красива, устойчива и приобщаваща Европа.

Тази година „Специално признание за усилията за реконструкция и възстановяване на Украйна“ ще бъде присъдено на 2 проекта или идеи, реализирани в страната. Освен това наградите ще включват акцент върху проекти в европейски региони, изправени пред по-интензивни социално-икономически ограничения и места с най-голяма необходимост от преход към въглеродно неутрална икономика.

Церемонията по награждаването ще е на 12 април по време на фестивал, който ще се проведе в Брюксел и онлайн (9-13 април). Регистрирайте се за участие тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

В рамките на подобрения на ключови булеварди в центъра ще изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий” в София

Паркирането не се забранява, а се създават нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и се отваря нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”