Конференцията Data Spaces Discovery Day събира лидери в споделянето на данни от Европа

390

По време на събитието на 9 ноември в София ще бъде поставен официален старт нa първото българско пространство от данни за градска среда, в което вече членуват институции, корпорации, стартъпи и граждански организации


Какво са пространствата от градски данни и как да ги използваме за развитие на нови бизнес модели и подобряване на услугите и средата в града? Отговори на тези въпроси ще получите по време на международната конференция Data Spaces Discovery Day, която предстои на 9 ноември във VIVACOM Art Hall Оборище 5 в София. Събитието привлича експерти в управлението на данни от цяла Европа и ще постави официален старт на първото пространство от данни за градска среда у нас — Urban Data Space, първите участници в което ще бъдат обявени на събитието.

Конференцията, организирана от института GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Международната асоциация на пространствата от данни, ще бъде открита от Силвия Илиева, директор на GATE, и Ларс Найджел, главен изпълнителен директор на Международната асоциация на пространствата от данни (IDSA). Той ще направи и презентация за стратегическото използване на пространствата от данни и възможностите пред България и Европа. IDSA e коалиция над 130 организации с една обща цел — налагане на глобални стандарти за пространствата от данни и насърчаване на икономиката, базирана на данни и свързаните с това технологии и бизнес модели сред различните индустрии.

“Със старта на българското пространството от данни за градска среда си поставяме за цел да стимулираме обмена на данни и тяхното използване на национално и регионално ниво”, отбелязва проф. д-р Силвия Илиева, директор на GATE. “Ще работим за привличането на все повече членове и ползватели на пространството сред бизнеса, неправителствения сектор, публичните и градските администрации, за да изградим нови възможности за иновации на базата на споделените данни.”

Участниците ще могат да се запознаят с успешни примери от създателите на редица иновативни пространства за данни от цяла Европа. Сред тях са Михаел Шефер, изпълнителен директор на Mobility Data Space в Германия с презентация за мулти-модална мобилност и инфраструктура; Улрих Ахле с представяне на платформата с отворен код за решения за интелигентни градове FIWARE на Волфсбург; Туомо Туика от пространството от данни за енергийна ефективност и въглероден отпечатък на Хелзинки; Матиас Пинтер от TNO за холандското пространство oт данни за здравеопазването; и Дандан Уанг с представяне на пространството от данни за градското осветление в Барселона. В специално интерактивно интервю на тема “Суверенният обмен на данни - пътят напред за Европа” ще се включи Едуард Къри, директор на центъра за анализ на данни Insight SFI.

Програмата на събитието включва и специална Data Space Discovery зона с демонстрации на пространства от данни от мрежата на International Data Spaces Association, където българските експерти могат да обменят опит и да се запознаят отблизо с примерите от Европа. Основен акцент в програмата са и дискусиите между български и международни експерти за бизнес и социалните ползи на довереното споделяне на данни и значението му за решаване на проблемите и предизвикателствата пред градовете на бъдещето. В дискусията за бизнес стойността на пространствата от данни ще вземат участие Мария Барос, вицепрезидент на IONOS, Жерард ван дер Ховен от iShare Foundation, Радослав Ризов от Telelink Business Services, Жоро Пенчев от Astea Solutions и Христо Чернев от Taxi Mе. Пълната програма на конференцията Data Spaces Discovery Day е достъпна тук.

Членството в екосистемата на Urban Data Space ще предостави на участниците достъп до данните като ценен ресурс за иновации и разработване на интелигентни градски решения, продукти и услуги. В пространството ще има публични и частни данни, но и генерирани от гражданите данни за ключови теми, каквито са чистотата на въздуха, мобилността, строителството, енергийната ефективност и други. Така споделянето на данни може да има решаващо значение не само за осигуряване на по-добро използване на ресурсите и по-малко вредни емисии, но и за устойчивото градско развитие чрез оптимизация на строителството, по-интелигентен градски транспорт, по-ефективни начини за използване на енергията в сградите и други важни за качеството на живот в градовете теми.

Институт GATE – Големи данни в полза на интелигентно общество — е първият високотехнологичен център за научни изследвания и иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект в България и Източна Европа. Той е създаден през 2019 г. като основно структурно звено на Софийския университет в партньорство с Технологичния университет Чалмърс и Чалмърс Индустри Техник, Швеция.

GATE има за цел да създаде уникална среда и инфраструктура за приложни научни изследвания в най-съвременните технологични области – големи данни и изкуствен интелект, като се превърне в глобално конкурентен дигитален хъб за иновации и прилагането им в решаване на проблеми в областта на „Градове на бъдещето“, „Дигитално здравеопазване“, „Умна индустрия“ и „Интелигентно правителство“. GATE цели да развие значителен научен капацитет, да вдъхнови и култивира следващото поколение учени и експерти в областта. Той е инвестиция в хората със специален фокус върху младите и талантливи изследователи.

Проектът „Големи данни за интелигентно общество“ (GATE) се финансира по мярката WIDESPREAD-2018-2020 TEAMING Phase 2 на програма „Хоризонт 2020“ и по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ОЩЕ НОВИНИ

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Три фонтана, водна каскада, лапидариум, две детски площадки, осветление, пейки и нова растителност ще има в най-стария парк в града

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Колко добре познавате едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история?

Колко добре познавате едни от най-емблематичните места и символи в Бургас и каква е тяхната история?

Ако искате да обогатите познанията си по време на приятна и интересна разходка – заповядайте на 2 декември (събота) от 11:00 часа на сборен пункт при Часовника

Архитекти ще дискутират българското училище като сграден фонд и възможност за трансформация

Архитекти ще дискутират българското училище като сграден фонд и възможност за трансформация

Конференция ще се проведе на 7 декември в 145 ОУ „Симеон Радев“ в ж.к. „Младост 1“ в София

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Изложбата "Невидима София" може да видите в Галерия на открито в Градската градина в столицата

Фотоекспозицията връща назад във времето, разхожда по забравени улици, привлича вниманието към скритите съкровища на сецесионовата архитектура и припомня колко ценно е да опитаме да съхраним миналото си