B73 - луксозна жилищна сграда срещу хотел "Маринела"

1988
Обектът на строително-инвестиционна компания Бигла III се намира на столичния бул. "Джеймс Баучер" 73.

Визуализация: STARH

 

Визуализация: STARH

 

Желанието на клиента е да проектираме иновативна, запомняща се сграда, в която дизайнът и функцията работят в синхрон. Идеята е да създадем сграда, в която липсва компромис в качеството на вложените материали и технологии, сграда, която се доближава до автомобил по отношение на дизайна и прецизността на изпълнението.", казват проектантите от известното архитектурно студио STARH.

 

Визуализация: STARH

 

Визията на сградата е с подчертана елегантна хоризонтална линия, която се нарушава в момента на контакт между основната плоча на етажа и междинната площадка на стълбищната клетка. Именно там се получава резонанс, който превръща сложната форма в най-характерния и запомнящ се елемент в сградата. 

 

Визуализация: STARH

 

Имотът, в който е ситуирана сградата, е ъглов със северозападно лице към улицата и югоизточно - към вътрешния двор. Във вертикално отношение сградата е решена с един подземен етаж и шест надземни етажа, като първия и последния са с двойни височини. Всички останали етажи са с височина по-голяма от нормативната - 340 см конструктивно.

 

Визуализация: STARH

 

Подземният етаж е предвиден за гараж и се обслужва от високоскоростен автомобилен асансьор. Партерният етаж е отреден за търговска площ. На всеки от следващите етажи е ситуиран само по един апартамент с големина 282 м2. Разпределението предвижда просторно входно антре, което прелива в дневна с големина от 70 м2 и изложение в три географски посоки. Предвидени са още три спални с дрешници и бани, както и сервизно помещение.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Оптималните пространства и притокът на светлина са водещи в планирането на жилищата. В сградата са проектирани само пет апартамента. Апартаментът на последния етаж е предвиден с дневна с обща височина 640 см.

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg