Медитативен парк-остров на две нива ще се появи в Бургас

293

Паркът с панорамна платформа за разходка сред дърветата, подиум, музикален кът, кът за физиотерапия, воден елемент, кът за игра и паркинг е предназначен за всички жители, но се набляга на ползването му от онкоболни или пациенти в ремисия


Градски природен остров се очаква да бъде изграден в централната градска част на Бургас. На 21 септември Общината обяви обществена поръчка за избор на изпълнител със срок за получаване на оферти или заявления за участие 19 октомври. Обектът на интервенция е неподдържано пространство между улиците „Оборище“ и „Генерал Гурко“, намиращо се в непосредствена близост до общинския наказателен паркинг, Комплексния онкологичен център, Белодробната болница, Диагностично-консултативния център, Дневния център за рехабилитация на лица с психични разстройства, едноетажни частни имоти и жилищни кооперации. Поради интензитета на урбанизация и гъстота на застрояване в близост няма друго зелено градско пространство.

Община Бургас е част от международен консорциум за изпълнение на проекта GoGreenRoutes. Основната му цел е да изследва влиянието на физическата активност и прекарването на повече време на открито сред природата върху физическото и психическо здраве на хората. За Бургас усилията са концентрирани върху две градски пространства – между бл. 7 и 8 в к-с „Братя Миладинови“ (вижте проекта тук) и зелена територия на ул. „Оборище“ до паркинг „Гурко“. Във връзка с обновяването й Община Бургас извърши проучване за обществените нагласи, а през юли се проведе и обществено обсъждане за пространството с площ 2 297 кв.м. Наличието на болнични заведения и необходимостта на пациентите и техните близки, както и на обитателите на жилищни кооперации в района да посещават открити зелени пространства за рекреация и отмора е причина за избор на мястото.

За проекта разказа арх. Галина Милкова (Think Forward) по време на семинар за публичните пространства, организиран от Съюза на урбанистите в България на 29 септември. Проектното предложение се съобразява с наклоните, променяйки определени участъци с цел подобряване на достъпа. Съществуващите постройки и сгради се премахват, както и основите под тях, разкритата площ се насипва, озеленява и приобщава към нивата на терена с цел постигане на унисон с естествената заварена денивелация. Решението предлага изграждане на медитативен парк остров на две нива с ароматерапия, звукова терапия, физиотерапия и синтез на парковата среда с изкуствата.

Функционалните зони включват: 1 - панорамна платформа на второ ниво, 2 - алейна мрежа и ходови възли, 3 - парков подиум, 4 - музикален кът, 5 - кът за физиотерапия, 6 - воден елемент, 7 - кът за игра, 8 - тротоарна мрежа, 9 - паркинг.

Предвижда се новото озеленяване да е с местни видове с оглед създаване на възможно най-благоприятни условия за биоразнообразиието. В пространството ще има водна каскада и подземен резервоар, в който да се събира дъждовна вода от съществуващ паркинг и използването ѝ за поливни нужди на озеленените площи. Ще бъдат изградени алейна мрежа с дренажна настилка, енергоспестяващо осветление, кътове за отмора и социализация от природосъобразни материали, инфраструктура за „жива зелена стена“ в 2 локации, конструкция тип пергола, чийто покрив да осигурява площ за изграждане на фотоволтаична централа и др.

На въпрос ще бъде ли реализиран този проект арх. Милкова коментира, че в момента очакват решението на Общината, тъй като главният архитект Емил Бурулянов, благодарение на когото са разработвали проекта, напусна поста си по лични причини през август. В момента временно на поста до провеждането на нов конкурс за длъжността е назначен арх. Тихомир Райчев.

Вижте целия проект тук.

Вижте семинара тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”