Министърът на регионалното развитие: Неподходяща фракция с глина е положена под жълтите павета

150

200 000 лв. ще е глобата за фирма „Трейс груп холд“, ако се потвърди, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве, стана ясно в събота


Снимка: МРРБ

За БНТ министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков показа в какво се крие проблема с жълтите павета в София. Сипвайки вода в колба с проба от пясъка, поставен под паветата при тяхното пререждане, се оказа, че водата не може да премине през него, което означава, че е с неподходяща фракция. Арх. Шишков представи и снимка на земната основа, чийто червен цвят означава, че тя съдържа глина, която е неподходящ материал и допълнително затруднява процеса на просмукване на водата.

Снимка: МРРБ

Междувременно кметът на София заяви, че 200 000 лв. ще е глобата за фирма „Трейс груп холд“, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Видео разпространи в събота mysofia.bg. „През октомври миналата година вече наложих санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата. Налагането на максималния размер на санкцията е задължително при повторно нарушение, след като през есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София. Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени. По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици. Налагам санкциите за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община. Това е така нареченият Закон за София, в който успяхме да защитим санкции за увреждане на културното наследство, които са в пъти по-високи от тези в Закона за културното наследство, налагани от държавата“, казва кметът на своята Фейсбук страница, без да коментира проблема с технологията за пренареждане на паветата.  

Снимка: MySofia

Още не можем да кажем, че има ясно финализирани данни от взетите две проби от ремонтираната столична улица „Граф Игнатиев“, каза още регионалният министър и показа снимка на взетите ядки от настилката. В участъка на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „Иван Шишман“ ще има проблем - бетон очевидно няма, обясни той.  Проверките са налагат, тъй като МРРБ е министерството, през което минават парите от финансиралата проекта Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. „След като те си поискаха парите, ние сме длъжни да направим проверката, за да им ги дадем. Направените от Научно-изследователския строителен институт проби ще бъдат дадени на кмета на София. Правим така, че ремонтът да може да бъде завършен качествено и навреме“, заяви министър Шишков.  

Снимка: МРРБ

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

В Хасково дадоха начало на мащабния ремонт на читалище "Заря 1858"

Това е една от сградите-символи на града, а толкова мащабен и цялостен ремонт на сградата не е правен

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Община Варна организира обществено обсъждане на инвестиционния проект за разширяване на булевард "Цар Освободител"

Пътната артерия е една от най-натоварените в града, а в плана е заложено още реализация на градска железница северно от него