Министерството на културата подкрепи създаването на образователен център за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово

103

Министър проф. Велислав Минеков връчи на Камарата на архитектите в България лиценз за представителна културна организация


Снимка: КАБ

По време на посещение на Министъра на културата проф. Велислав Минеков в град Брацигово на 7 октомври по покана на областния управител Трендафил Величков бе проведена среща между Община Брацигово, Камара на архитектите в България и Камара на строителите в България. Срещата бе организирана във връзка с общия им проект за разкриване на иновативен образователен център за архитектурно-строителна реставрация именно в града, известен със своите майстори строители.

“Щастлива съм, че благодарение на инициативата, подета от Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област, реализирахме първото издание на  архитектурния форум „Брацигово – Каменният поток на времето“ през септември 2021г. и че той се превръща в традиция за нашия град, разраствайки се и с подкрепата на Камара на строителите в България през тази година”, каза кметът на града Надежда Казакова.

На архитектурния форум през 2021г. бе представена за първи път “Концепцията на модел за устойчиво развитие и управление на културно-историческото наследство в Брацигово”, разработена от арх. Десислава Димитрова, арх. Младен Китов и арх. Георги Цапков. Основна цел в нея е създаването на иновативен образователен център за архитектурно-строителна реставрация в Брацигово, използвайки материалната база на сградата на бившия строителен техникум и потенциалът на недвижимото културно наследство в региона.  

Концепцията предвижда ревитализирането и на други културни обекти в града, които да бъдат обвързани с националната школа. Сред тях е Народното читалище “Васил Петлешков”, което да бъде използвано като конферентен и културен център. Сградата на читалище “Трендафил”, която не функционира, е предвидена за библиотечен и информационен център за дигитализация и обследване на недвижимото културно наследство на региона.  

Проф. Минеков връчи официално на Камара на архитектите в България удостоверение за вписването й като културна организация към регистъра на Министерство на културат. Това е поредната стъпка в знак на подкрепа за създаването на образователен център за архитектурно-строителна реставрация  в град Брацигово. “Това ще бъде единствена по рода си школа не само в региона, но и в цялата страна”, каза областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

“Ежедневно членове на КСБ се обръщат с молба към нас за организиране на продължаващи и специализирани обучения в сферата на традиционни техники и занаяти, а особено много са запитванията за технически ръководители на обекти”, заяви Мартина Кръстева, началник отдел “Префесионална квалификация” в КСБ.

“Ако това се случи, ще бъдем отново на онова ниво, на което сме били преди години”, коментира проф. Минеков. “Не го казвам с носталгия към миналото, но все пак имаше възможност да се обучават професионалисти, майстори, занаятчии. И трябва да се случи, защото сега имаме невероятни архитекти, изключителни инженери, но майстори достатъчно нямаме”, каза проф. Минеков.

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам