МК и НИНКН одобриха проекта за благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на "Античен форум на Филипопол – изток и юг" в Пловдив

209

Предстои публичното му представяне пред гражданите


Снимка: Община Пловдив

Одобрението от МК и НИНКН е най-важната част от процедурата, даваща „зелена светлина“ на благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на археологическата зона, разположена между  Централна поща, хотел Тримонциум и бул. „Цар Борис III Обединител“. Проектът за "Античен форум на Филипопол – изток и юг" е съгласуван и с всички други инстанции – ВиК, EVN и пожарната. След този важен етап на ход е Общинският съвет, който би могъл да гласува средствата, за да стартира процедурата по ЗОП за същинската реализация.

Припомняме, че през 2020г. бе подписан договор с предмет „Изработване на комплексен проект  за проектиране на инвестиционна инициатива по чл. 150 ЗУТ и осъществяване на авторски надзор по време на строителството за обект: „Античен форум на Филипопол – изток и юг. Благоустрояване, консервация, реставрация и социализация".

Проектът бе изготвен и  внесен за разглеждане в НИНКН през август. Организирано бе и публично представянето на открито на 2 септември, на пл. Централен, в близост до Античен форум на Филипопол – Изток и Юг. То бе направено от проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София, които спечелиха открита процедура за изработване на комплексен проект на стойност 58 800 с ДДС. В представянето участваха арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставраторът Аглика Икономова, археологът Иво Топалилов, заместник-кметът Пламен Панов, кметът на Централен Георги Стаменов и представители на Община Пловдив и район Централен.

След първоначалния  преглед на проекта в НИНКН, през декември заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, вносител и заявител на проекта, се срещна с експерти на Института. С оглед на направения от тях коментари и препоръки, бе възложено и извършено допълнително проучване, проектът бе доработен от проектантите от „В и Р Инженеринг“ ООД и внесен отново, като всички предписания бяха изпълнени.

Снимка: Община Пловдив

„В резултат на отлично свършената работа, съгласуването от страна на НИНКН И МК е факт, а положителното становище е важна стъпка към завършването на едно от най-красивите и интересни пространства в Пловдив, допълвайки експонираната археология на пл. Централен и реставрирания вече Форум „Север“ и Форум „Запад“ с Одеон, част от Агората на Филипопол. На практика пл. „Централен” ще бъде завършен в цялост и ще разкрие пълната си красота и нова визия“, коментира заместник-кметът Пламен Панов.

ОЩЕ НОВИНИ

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Нов открит паркинг с 1 000 места ще има летище София през есента

Той ще включва и места за електрически автомобили със зарядни станции