Модерните логистични и индустриални площи в София са се увеличили с едва 8 000 квадратни метра спрямо 2022 година

54

Това показва проучване на Colliers за второто полугодие на 2023-а


Наличните модерни логистични и индустриални площи в София, които отговарят на критериите на наемателите, достигнаха 1 376 000 кв. м към края на 2023 г. Това представлява минимално увеличение с 8 000 кв. м спрямо предходната година, което е резултат от висока себестойност на строителство, както и преквалифициране на някои обекти от клас B в клас C, които попадат извън обхвата на статистиката на Colliers. В столицата модерните проекти в активен строеж са над 75 300 кв.м, като за част от тях вече има подписани договори за наем. Незаетите площи спадат до рекордно ниски стойности и към края на периода достигат около 4.3%.

Търсенето отбелязва много високо ниво през изминалата година, според най-новия доклад на Colliers. То е разпределено по сектори както следва: 32% от обема се дължи на компании в сферата на логистика и 3PL, следвани от търговия и производство (с по 20%) и търговци на бързооборотни стоки (18%). Останалите 9% са разпределени в секторите строителство, електроника и дистрибуция.

Усвоените площи за 2023 г. са около 106 700 кв. м, което е почти двоен размер спрямо стандартна година. По-голямата част от този обем (64%) представлява ново търсене, докато предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са 29%, а останалите 7% са площи, които са построени специално за конкретен наемател (build-to-suit). Около 62% от всички сделки са реализирани в последното тримесечие на годината.

Наемните нива бележат ръст до средно EUR 5.5 на кв.м на месец за складове клас А и около EUR 4.0 за клас В. Тази тенденция на повишение на наемните нива е вследствие на високото търсене и липсата на качествен продукт и се очаква да се запази. Позитивно е, че към края на изминалата година се регистрира успокоение на строителните разходи, които регистрираха значително увеличение след началото на войната в Украйна и бяха основна причина инвеститорите да стопират строителните си намерения, поради невъзможността да постигнат рентабилност на проекта.

Високите наемни цени и липсата на качествени площи са част от причините редица местни търговци да наемат складови площи в съседна Румъния и да обслужват бизнеса си в България оттам. Ако тази конюнктура се запази, се очаква тенденцията да продължи, с оглед желанието на търговците да оптимизират разходите си. Същевременно глобалните вериги на доставки продължават своето развитие към по-нискорискови дестинации. В този контекст страната ни е добре позиционирана и има добър шанс да се възползва.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН