Модерните логистични и индустриални площи за спекулативно отдаване под наем в София отбелязват спад

576

Това показва проучване на Colliers за първото полугодие


Съществуващите модерни логистични и индустриални площи за спекулативно отдаване под наем в София клас А и В са около 1,368,500 кв. м към средата на 2024 г., показва доклад на Colliers. Това представлява спад с 7,500 кв. м спрямо края на предходната година, който е в резултат от няколко фактора - предпочитанието на местните компании да изграждат сами сградния си фонд, липсата на нови проекти в активен строеж поради високата себестойност на строителство, както и прекласифициране на сгради от клас B в клас C, които попадат извън обхвата на статистиката на Colliers. Модерните площи в активен строеж в София са почти 132,000 кв.м, като над половината от тях са концентрирани в няколко сгради от един проект.

Нивото на търсене се запазва стабилно през първата половина на годината. Разпределението по сектори е - 38% от обема се дължи на компании в сферата на логистиката и 3PL, следвани от производствения сектор (14%) и търговия и строителство (с по 12%). Останалите 24% са разпределени предимно в дистрибуция и фармация.

През първата половина на 2024 г. делът на незаетите площи в София достигна рекордно ниско ниво от около 3.5%, а усвоените са над 44,200 кв.м. По-голямата част от този обем (74%) представлява ново търсене или експанзия, докато предоговаряния или удължавания на вече съществуващи договори са 14%, а останалите 12% са сгради, които са построени специално за конкретен наемател (built-to-suit).

Наемните нива остават непроменени до средно EUR 5.50 на кв.м. на месец за складове клас А и около EUR 4.0 за клас В. Те остават под натиск вследствие на стабилното търсене и липсата на качествени площи на пазара. Такса поддръжка е в диапазона между EUR 0.8 – EUR 1.5 на кв.м на месец.

Нормализацията на строителните цени размрази строителните намерения на инвеститорите и в резултат на това към момента има повече площи в активен строеж. Colliers прогнозира този тренд да продължи с нормален темп, като все повече нови проекти (или следващи фази на съществуващи такива) ще преминат от планиране към строителство.

Отраженията на ESG вълната се забелязват и в индустриалния сектор. Инвеститорите увеличават разходите си за зелени решения, които да подкрепят устойчивостта на проектите им. Фотоволтаичните инсталации са едно от главните изисквания на наемателите. Политиката на декарбонизация на ЕС би следвало да стимулира още повече собственици на сгради да инвестират в модернизация.

Обслужването на местни търговци от Румъния от тенденция се превръща в пазарна практика. Наличието на много повече качествени площи, доста по-ниските цени и относителната близост до пазара са основните фактори за това. Тази ситуация ще се запази в средносрочен план, докато българският пазар не се развие до степен, в която да бъде конкурентен. Очаква се приемането на страната в Шенгенското пространство да постави България в по-добра позиция.

Вижте още тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Дистрибуционният център на JYSK в България празнува 5 години успешна дейност

Разположен в индустриален парк "Божурище" близо до София, логистичният център е сред първите инвестиции, направени в района.

Citybuild.bg Citybuild.bg
Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Възстановяват автентичния облик на сградата на администрацията на столичния район "Триадица"

Подготвя се кампания за реализиране на пластиката на орел в полет, която е красяла ъгловата част на покрива на внушителната сграда

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Представиха концептуалния дизайн на новия Терминал 3 на Летище София

Според оператора на летището архитектурата е вдъхновена от българската природа (обновена)

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Над 463 млн. лв. ще бъдат инвестирани в енергийно обновяване на сгради за административно обслужване, култура и спорт

Сключени са 284 договора за финансиране на предложения за инвестиции със средства от Плана за възстановяване и устойчивост

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

15 септември е крайният срок за стандартна регистрация в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Проекти, реализации и концепции може да подадете в две направления – „Архитектура“ и „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“