Наградиха най-добрите проекти в Хакатона "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност"

155

На първо място е идеята ПаркИт, която изчислява места за паркиране чрез използване на вече инсталирани камери на ЦГМ по улиците


На 11 ноември се проведе финалът на хакатона "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност", който събра експерти, представители на бизнеса, местната власт и научните среди заедно с отбори от цялата страна и Европа. Целта на събитието е да развие и представи смели технологични решения за зеления преход в сферата на градската мобилност в София.

Инициативата започна с 25 отбора от 9 града и 3 държави, от които 15 преминаха до финалната фаза на състезанието и представиха своите проекти пред журито и публиката. Участници бяха хора от всички краища на България, на различна възраст и с различни професионални интереси, а състезанието бе допълнено от отбор от Обединеното кралство.

Основните предизвикателства, които отборите имаха за задача да решат, бяха свързани с четири основни теми – Мобилността като услуга, Следващото поколение спирки и маршрути на градския транспорт, Улеснено паркиране и ползване на паркомясто, както и Нуждата от въвличане на гражданите във взимането на транспортните решения. Отборите бяха оценявани от жури с представители на Асоциация за развитие на София, DXC Technology, Столична община, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Центъра за градска мобилност, Националното сдружение на общините в Р. България и Регионалния хъб на Европейския институт за технологии КИК Климат.  Те оцениха проектите на база четири критерия: Приложимост на проекта, Оценка на съдържанието, Техническо изпълнение и Презентация и защита.  

На първо място в хакатона журито класира отбор DayOff с тяхната идея ПаркИт, използваща трениран изкуствен интелект, за да направи улеснено паркиране в реално време, като изчислява места за паркиране чрез използване на вече инсталирани камери на ЦГМ по улиците.

Второ място беше присъдено на G-Force с идеята им за мобилно приложение Sofia Commute за закупуване и презареждане на билети и карти за градския транспорт с възможност за интегрира със съществуващи системи на СО и ЦГМ. Третото място журито отреди за отбор 1D с идея за платформа с интерактивни карти, която отразява градското преживяване за пешеходци, ползващи градския транспорт, за подобряване на прилежащата инфраструктура. Наградният фонд за първите три отбора на обща стойност от 15 000 лв. бе предоставен от DXC Technology.  

Наградата на публиката, осигурена от Асоциация за развитие на София, присъдена чрез гласуване на повече от 1230 човека онлайн, отиде при ученическия отбор VEMNS Kinetics, които предлагат прототип на кинетична плочка, която при натиск произвежда електричество, чрез използване на електромагнитен генератор, а произведената енергия може да бъде запазена в батерия или да се използва за транспорт.  

Асоциация за развитие на София даде и една поощрителна награда от 500 лв. на отбор Chaika app от Бургас за крауфсорсинг приложение за достъп до култура и избор на маршрути на хора с двигателни увреждания.  

DXC Technology също предостави поощрителна награда от 500 лева за ученически отбор RANO за приложение InSofia, сбор от информация за града – услуги, маршрути от велосипеди, места с ремонти, задръствания, като информацията може да се подава от граждани или да се събира от градски институции.  

Ако желаете да гледате целия финал на хакатона "InnoAirChallenge: Справедлив зелен преход и градска мобилност" и да се запознаете подробно с всички проекти, можете да го направите тук

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

До 6 октомври може да изберете своите фаворити в конкурса "Фасада на годината 2022-2023"

За 18-ти път "Баумит България" търси най-красивото изпълнение с нейни продукти, а професионално жури ще определи кои обекти ще представят България в международния конкурс Baumit Life Challenge 2024

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Стартира реализацията на проект за хибридна ВЕИ централа край Ямбол

Фотоволтаичния парк „Тенево Солар“ е първи етап от комплекс „Тенево“, който ще включва вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Обновяват зелена площ в павликенското село Стамболово и изграждат детска площадка

Около нея ще бъде изградена алейна мрежа, ще бъдат осигурени пейки за отдих и ще бъде поставена чешма

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Министър Цеков: Започваме разширяване на 20 първокласни пътни участъка до габарит на скоростни пътища

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и други