Не искат операта в Пловдив да е до Колодрума

267

От фондация "Дом за пловдивската опера" ще внесат нова разработка за развитие на сградата до бившия партиен дом и отново поставят въпроса за парцела на мястото на бившата Първа палата в Панаира


Фондация "Дом за пловдивската опера" благодари на кмета Здравко Димитров и община Пловдив за предложения терен до Колодрума, но го отказа, съобщи Plovdiv24.bg. Представители на неправителствената организация, която вече шест години се опитва да намери решение на проблема със сградата на операта, обявиха отказаха си на среща със Здравко Димитров и заместника му по култура Пламен Панов.

Преди това в писмо до Фондацията, до директора на операта и до Министерството на културата кметът Здраво Димитров предложи безвъзмездно предоставяне на терен до Колодрума, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на операта. От Министерството все още няма отговор.

На срещата днес отново са представени проекти сградата да бъде в бившия партиен дом. Мнението на кмета обаче е, че мястото не е подходящо. Според Експертния съвет по устройство на територията то не отговаря на изискванията по отношение на достъпа, паркирането и обслужването на сградата. Освен това един модерен център за музикално-сценично изкуство не би се вписал върху този терен чисто пространствено. Поради тази причина администрацията започна да търси по-подходящ вариант, на който да бъде поместен домът на Пловдивската опера.

Според кмета преимуществата на предложения терен до зала „Колодрум“ са отличната локация и лесната достъпност. Върху тези 13 дка можело да бъде разгъната съвременна сграда с обеми и визия, отговарящи на всички изисквания, а функционалността на сградата можело да бъде доразвита и със създаването на пространства за конференции, представяния на други видове сценични изкуства и презентации.

Предложеният терен има качества заради площта и транспортната достъпност, но е според заради статута му, смята Любозар Фратев от фондация "Дом за пловдивската опера". Според него по Общия устройствен план на града районът е предназначен за спортна инфраструктура, а срещу него има ритейл парк. "Ще внесем нова разработка за развитие на сградата до бившия партиен дом и отново поставяме въпроса за парцела на мястото на бившата Първа палата в Панаира", каза Фратев.  

Кметът обаче отговори, че е бил в преговори за бившата Първа палата, но на този етап идеята отпада, защото нямал отговор. „За мен теренът до Колодрума е комуникативен, намира се в широкия център на града, а след време там ще е център. В Пловдив нямаме и конферентна зала, а на този терен може да се изгради такъв", коментира още Здравко Димитров. След получаване на становище от МК ще бъде създадена работна група с участието и на експерти по градоустройство и урбанизация, за да се избере най-подходящото място.

Ако предложението на Здравко Димитров бъде одобрено, се очаква организирането на международен конкурс за определяне на проектанта на бъдещия нов Дом на операта. В тази връзка в края на миналата година бе подписан Меморандум между служебния министър на културата проф. Велислав Минеков, пловдивския кмет Здравко Димитров и председателя на фондация „Дом за пловдивската опера“ Любозар Фратев.

ОЩЕ НОВИНИ

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Зам.-министър Захари Христов: Има решение за трафика през тунел "Железница"

Възможно е до два месеца след намиране на вариант за укрепване на свлачището преди тунела да бъде пуснато движението по едното платно на АМ „Струма“ и то да премине през едната тръба на тунела

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Германска компания обмисля инвестиция за разкриване на 2 000 нови работни места в България

Това стана ясно по време на среща на служебния министър на икономиката Никола Стоянов с представители на фирмата

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Световната банка ще подпомага процеса по изпълнението на програми за обновяване на сградния фонд

Това е част от проекта „Вълна на реновиране“, като средствата за него са осигурени от Европейската комисия

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

В Музея на архитектурата във Велико Търново ще се проведе фестивал "48 часа Варуша Юг"

Акценти в програмата са ангажиране на общността в преосмислянето на архитектурното наследство, изкуството като похват за развитието и спасяването на пространства и желанието на институциите и гражданите да намерят нови инструменти за градско обновяване