Необходим е спешен ремонт на най-опасните язовири в страната

89

Важни задачи са създаването на единен регистър за тях, както и приключване на класификацията им    


Готови сме с промени в Закона за водите и в най-скоро време ще ги представим на вашето внимание, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в петък по време на изслушване по нейно искане в парламента по темата за язовирите. Тя допълни, че се подготвят и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите около тези водни съоръжения.    

В момента в България има 6 844 язовира. Важни задачи са създаването на единен регистър за тях, за да се знае колко са и чия собственост са, както и приключването на класификацията им, за да стане известно колко са опасните съоръжения и в какво състояние са, за да бъдат ремонтирани.     

Нинова напомни, че през 2018 г. е създадена Държавната консолидационна компания /ДКК/, която се занимава с ремонта и реконструкцията на язовирите. Одобрени са 416 язовира за основен ремонт или реконструкция, за които от държавата на ДКК са отпуснати 500 млн. лева. ДКК авансово превежда сумата на "Монтажи" ЕАД да започне ремонти на 267 от тези над 400 язовира, като към момента са завършени ремонтите на едва 11. От тях за 10 ДНСК се произнесе, че са незаконно ремонтирани и отказа да ги приеме и само един е узаконен, каза Нинова.   

Има и забавена класификация на язовирите по степен на потенциално опасни, като досега са класифицирани 2 909, като в първа - висока степен, са 1 374, втора - значителна - 334, и в трета - ниска – 1 201. Не се актуализира и информационната система за техническото състояние на язовирните стени и на съоръженията, разработена от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, каза Нинова. Голям е и броят на процедурите по безвъзмездно прехвърляне на държавата на язовири общинска собственост, които не са приключили, има и забавяне на ремонта на язовирите по списъка с ПМС, допълни тя.

ОЩЕ НОВИНИ

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще модернизират лодкостоянка в пристанище Созопол

Ще се реконструира територията на рибарското пристанище чрез изграждане на плаващи пирсове, подобряване на инфраструктурата на кейовата стена и площадковите мрежи

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Проект за многоетажен паркинг в "Младост" за 440 автомобила предлагат от СПАСИ СОФИЯ

Предвижда се гаражът да е висок едва 4 метра и на три нива - подземно, наземно и един етаж над земята, а фасадата да е с пълзяща зеленина

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Подписан е договорът за финансиране на проекта за модернизация на жп линията от Волуяк до Драгоман

Отпуснатата финансова помощ е в размер на 166,2 млн. лева, които ще бъдат осигурени от ОПТТИ 2014-2020

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

Започва ремонтът на обходния път през Витиня

На АМ „Хемус“ в следващите месеци ще се ремонтират 4 виадукта