НИНКН е актуализирал заданието за изработка на Плана за опазване и управление на "Старинен град Несебър"

75

Това стана ясно на заседание на Междуведомствената комисия и на Експертната работна група към нея


По време на срещата в Министерството на културата на 7 февруари са обсъдени текущото състояние на „Старинен град Несебър“ и напредъкът по работата по Плана за опазване и управление на града. Припомняме, че след усилия от страна на различни институции „Старинен град Несебър“ не влезе в списъка на ЮНЕСКО за градовете в риск.

„Има още много работа, която да се свърши“, подчерта министърът на културата Кръстю Кръстев. Той бе категоричен, че сега е необходимо да се работи за оформянето на цялостната визия за „Старинен град Несебър“, за да се подчертае неговата изключителна световна стойност, да се насърчи целогодишният културен туризъм, но при отчитане на факта, че градът е функционираща недвижима културна ценност. „Ключовите моменти са разработване, одобряване и прилагане на Плана за опазване и управление на този уникален град“, каза той.

Заместник-министърът на културата Чавдар Георгиев посочи, че експертите от НИНКН са направили актуализация на заданието за изработка на Плана за опазване и управление на града. Той отбеляза, че създаването на визията на „Старинен град Несебър“ е възможно само с активното участие на общината на града.

От своя страна заместник-министърът на културата Амелия Гешева пожела на следващата сесия на ЮНЕСКО да се говори за вече конкретните извършени дейности по отношение на „Старинен град Несебър“. По думите ѝ след срещата в Рияд на 45-ата разширена сесия на ЮНЕСКО, както и в централата на ЮНЕСКО, има изразена готовност за подкрепа и експертна помощ при изработването на Плана за управление.

Припомняме, че по време на предишно заседание през юни 2023 г. Междуведомствената комисия и Експертната работна група към нея се запознаха с докладите на ИКОМОС, със Стратегията за културно наследство на Община Несебър, с резултатите от проведената териториална програма на НИНКН и последните проучвания на състоянието на наследството в „Старинен град Несебър“. Също така комисията и групата подкрепиха разработената „Стратегия за културно наследство на Община Несебър“ за периода 2023-2032 г., както и предложението на Министерство на културата проектът на Плана за опазване и управление за „Старинен град Несебър“ да бъде възложен на НИНКН.

През юли 2023 г. министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с кмета на Несебър Николай Димитров, по време на която двамата обсъдиха конкретните стъпки, които ще бъдат предприети от страна на държавата и на Общината за бъдещото опазване и развитие на Старинен град Несебър, включително и Плана за опазване и управление на града. Тогава кметът представи готови инвестиционни проекти на Общината, на ключови обекти в град Несебър, който е част от световното културно наследство.

ОЩЕ НОВИНИ

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

Изградено е локалното платно, осигуряващо един от достъпите до предвидения "Бизнес Център Филвик" на входа на Варна

За архитектурата на сградата отговаря Fekta Architectiral Studio, които са заложили на изчистена визия

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Неразказани истории от Стара Загора в безплатен градски тур

Инициативата на Общината и Туристическия информационен център се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей и Регионалната библиотека „Захарий Княжески“

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Българското студио STARH достигна до финала на престижния World Architecture Festival с два проекта

Това са жилищна сграда LH в историческия център на Варна и проектът за хотел NAMA в Пампорово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Община Видин ще реформира Дома за стари хора в село Кутово

Обновяването и модернизацията на обекта включва строително-ремонтни дейности, в т. ч. преустройство и пристрояване, осигуряване на достъпна среда и облагородяване на двора

Кметът на София оттегли заповедта си за спиране на процедурата за възстановяване на мемориала в парка на НДК

Кметът на София оттегли заповедта си за спиране на процедурата за възстановяване на мемориала в парка на НДК

Васил Терзиев призова при реализация на проекта да се чуе мнението на професионалните организации, които поискаха отмяна на сегашния конкурс и обявяване на нов