НИНКН уточнява за пореден път: Оградата на Небет тепе в Пловдив не е съгласувана и е недопустима

311

Изпълнени са строителни работи без чертежи и без одобрение, а металното съоръжение нарушава архитектурния контекст на стария град и съществуващите там масивни каменни огради

 


Снимка: Наташа Манева

Националният институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата не са съгласували ограда на Небет тепе. Институтът и МК са заявили ясно, че оградата на Небет тепе е недопустима. Тази позиция е последователна и непроменена в целия процес на съгласуване, продължил няколко години, съобщиха от НИНКН.

Становището на Института от 21 март 2022 г. гласи: „Заданието не поставя изискване към проекта за изграждане на ограда. Оградата създава друг образ и начин на функциониране на комплекса, като ограничава свободния достъп на жителите на града. Включването ѝ в проектната документация на този етап е недопустимо“. Това мнение е потвърдено в становището на министъра на културата от 5 април 2022 г. И двата документа подчертават, че удачният начин да бъде опазена недвижимата културна ценност е с видео наблюдение, а не с ограда.

Законовата процедура на съгласуване завършва със становището на министъра на културата. То става неразделна част от проекта. Проектът не може да се разглежда като самостоятелен документ и не може да противоречи или да пренебрегва становището на МК. Ако в съгласувателното становище има забележки, проектът се изпълнява съобразно тях. Проектът за Небет тепе е съгласуван със забележките за недопустимостта на оградата, уточняват от НИНКН.

Инспекторатът по опазване на културното наследство е направил проверка на обекта през август и октомври 2023 г. и е констатирал, че оградата не отговаря на съгласувания проект. Институтът е изпратил копие от протокола до кмета на Пловдив Костадин Димитров.

Директорът на НИНК арх. Петър Петров е посетил обекта през март тази година заедно с проектанта, зам.-кмет на Пловдив и представител на изпълнителя. На тази среща е поискал да спре изпълнението на оградата и за пореден път е повторил, че тя е недопустима за стария град.

Миналата седмица НИНКН е препотвърдил становището си в писмо до Инспектората по опазване на културното наследство. "В института не е постъпвало писмо от Община Пловдив с искане „на инструкции“. Не следва да се очаква, че НИНКН и МК ще променят становището си", казват от Института.

Според експертите Небет тепе е на първо място градски парк, в който има археологически обекти, а не археологически обект, който трябва да бъде ограден. "НИНКН заяви многократно през последните месеци, че оградата е недопустима. Надяваме, че оспорването на становищата на държавните институции не е опит за прехвърляне на отговорност", казват още от Института.

ОЩЕ НОВИНИ

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Студенти подготвиха любопитна изложба на площада в Царево по случай 24 май

Проектът „Буквите в заобикалящата ни градска среда“ е на възпитаници на Националната художествена академия (НХА)

Ремонтират градския площад в Момчилград

Ремонтират градския площад в Момчилград

Дейностите се очаква да приключат до края на годината

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Над 35 000 цветя ще красят един от символите на Русе – Вазата в Парка на младежта

Тя е създадена в средата на 50-те години на миналия век и е с височина 3,40 метра, а в най-широката ѝ част обиколката ѝ достига 7 метра

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Придвижено е изграждане на концертна зала срещу Централна жп гара в София

Идеята е част от „Концепция за планиране и развитие на Вторичен градски център", като през 2018 година проектът на A&A Architects спечели конкурса на Столична община и Фондация Визар – Европейски награди за българска архитектура

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Обновяват парка до училище "Асен Втори" в Чирпан

Ще бъдат оформени три основни зони - с павета, мулч и зелени площи с храсти и дървета