Новият корпус на Френската гимназия в София се оказа с много дефекти и проблеми

107

Две години след откриването на корпуса с физкултурен салон проверка показа липсващи или некачествени довършителни работи


Снимка: Citybuild.bg, архив

Липсващи или некачествени довършителни работи, мухъл по стените, течащ покрив и множество други проблеми установиха при проверка лидерът на групата на ПП-ДБ и „Спаси София“ в Общинския съвет Борис Бонев, общинският съветник Стефан Спасов, зам.-кметът по строителството Иван Матов и служители на администрацията.  

Снимка: СО, архив

Договорът на нов физкултурен салон и обновяване на сградата на гимназията е подписан през 2020 г. между Столична община и “Булстрой груп” и е на стойност 5 256 107 лв. с ДДС. Началото на учебната година през 2022 г. Френската гимназия посреща с нов салон и корпус с 9 учебни зали, 3 амфитеатрални кабинета по природни науки с индивидуални работни места и възможности за лабораторни изследвания и библиотека.

Снимка: СО, архив

Според „Спаси София“ ремонтът е приет без забележки и няма публична информация за наложени санкции по изпълнението, въпреки че от ръководството на училището са сигнализирали за множеството дефекти и проблеми. „Дори с просто око се вижда, че ремонтът за над 5 милиона лева е извършен некачествено, с евтини материали и без спазване на изискуемите стандарти“, коментират от партията.

Част от видимите дефекти са счупени или на места изцяло липсващи панели от окачения таван, напукани стени и мазилки, липсващи дръжки на прозорци, необезопасени кабели. В стаите и спортните съблекални има мухъл.

Дворът на сградата също създава предпоставки за инциденти, тъй като има хлътвания и отчупвания от асфалта и неравности по целия терен.

Особено опасно за учениците е, че в настилката на новия салон не е предвидена възможност за монтаж на оборудване за волейбол и баскетбол. Така волейболните мрежи се крепят с бетонни бордюри, взети от новите подпорни стени на двора. Има и теч от покрива.

Снимки: Спаси София

“Ще поискаме активирането на гаранцията в най-кратки срокове. До дни ще бъде готов констативния протокол, след което ще се пристъпи към гаранционни ремонти. Шокиращо е, че и преди година отново е имало констативен протокол, но предишното ръководство на общината от ГЕРБ не е предприело никакви действия”, коментира Борис Бонев, който е възпитаник на гимназията.

Бившият председател на Столичния общински съвет (СОС), a понастоящем общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев предложи кметът на София Васил Терзиев да упражни правото за гаранция в рамките на гаранционния срок за сметка на строителя за дефектите за ремонта на корпуса на Девета френска гимназия. „Докато има ремонти, ще има и проблеми по тях“, каза той на брифинг пред журналисти в СОС. "Кметът трябва да приложи целия договор в строгост", призова Георгиев, цитиран от news.bg.

Във връзка са активирането на гаранцията, изпълнителят трябва за своя сметка да извърши всички работи по отстраняване на дефектите и недостатъците. В случай, че изпълнителят не предприеме действия за отстраняване на дефекти и недостатъци, констатирани в гаранционния срок и/или не ги отстрани в съгласуван с възложителя срок, възложителят може да възложни отстраняването им на трето лице, като изпълнителят дължи в троен размер стойността на направените разходи по отстраняването. В този случай възложителят има право да усвои изцяло или отчасти гаранцията за гаранционно поддържане. Отделно от това, възложителят дължи обезщетение за всички вреди, настъпили във връзка с дефектите.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН