Необходими са промени в цените на услугите, предлагани от българските проектанти

214

Трудът на този вид специалисти у нас остава под средните европейски нива, коментира председателят на Камарата на архитектите в България по време на редовното годишно Общо събрание на КАБ в Поморие


„Методика за себестойността на проектантския труд в България има, но тя се прилага изключително трудно на пазара. Причината е, че частните инвеститори не желаят да плащат достойни възнаграждения и да имат подробни и хубави проекти. За повечето е важно да получат просто един проект в папки, което ще има позволи да получат строително разрешение. Правят го така, че да им излезе възможно най-евтино и да го продадат на възможно най-високата цена“, коментира пред БТА председателят на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Милков. Според ненго все по-малко се обръща внимание на архитектурната стойност на обектите, но се наблюдава засилен интерес към хубави сгради, към качествени жилища с добро разпределение. „Това вдъхва все пак някаква надежда, че тези, които строят, за да могат да отговорят да търсенето на пазара, все повече ще се ориентират към добрите проекти и качествената архитектура“, казва още той.

Преди дни Камарата на архитектите излезе с редица предложения за законови промени. „Най-напред трябва да се постигне намаляване на административната тежест. В момента по една година се чака за строително разрешение. Ние предлагаме и главният архитект да одобрява само съответствието с градоустройствените показатели, проектът да бъде на регистрационен режим и ние да си носим отговорността при грешки. Такава е практиката в цяла Европа. Но от друга страна това изисква по-сериозно отношение към професията. А и това ще доведе до увеличение на застраховките, защото когато сам носиш отговорността и не се криеш зад широкия гръб на надзорника или главния архитект, трябва да си подготвен и за евентуалните рискове. Искаме да се промени още и Законът за обществените поръчки. Желанието ни е полето на приложение на инженеринговите поръчки да бъде сведено до минимум – само при бедствия и аварии или при някакви уникални съоръжения като атомни централи например. Всичко останало трябва да преминава като нормална обществена поръчка за проект или за по-значимите сгради задължително да има архитектурни конкурси", посочи още арх. Милков. Камарата на архитектите в България предлага и отпадане на рамковите споразумения, които според председателя на организацията са много удобни на общините. "В момента законът дава право на кметовете да сключват договори с една-единствена фирма за целия срок на мандата си, която да извършва проектирането в цялата община", каза той.

Днес и утре в хотел Wave Resort в Поморие се провежда редовно годишно Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ). Близо 440 делегати от цялата страна присъстват на форума. Очаква се да бъдат приети Програма за дейността на УС на КАБ за 2023 г. и бюджет за изпълнението й. Предвижда се да бъдат обсъдени и предложения за изменения и допълнения в Устава на КАБ. Повече информация може да видите тук, а събранието може да следите на живо тук.

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

Двегодишното специализирано обучение е по опазване на недвижимото културно наследство