Обновен е Драматичен театър "Апостол Карамитев" в Димитровград

382

Изцяло реставриран е централният архитектурен елемент с петолъчка на тавана


Цялостно е ремонтиран театралният салон: овехтелите театрални столове са подменени с нови, подменена е старата дървена ламперия и е изградена нова предстенна акустична обшивка от акустични панели и вата. По пода на залата и балкона е положен износоустойчив мокет с тефлонова нишка срещу петна и замърсявания. Старите амортизирани стъклени осветителни тела по тавана на залата са подменени с нови стъклени глобуси. Изцяло реставриран е централния архитектурен елемент с петолъчка на тавана. Подчертани са съществуващите гипсови елементи в залата, като са монтирани допълнителни канелюри.

В рамките на ремонта е подменено сценичното осветление при залата и сцената и са използвани енергоспестяващи крушки с цел понижаване консумацията на електроенергия в целия театър. Монтирани са професионални осветителни тела за сценично осветление, които се управляват чрез новия пулт за управление. Изградена е модерна система за електроакустична система в зрителна зала, като апаратурата е съобразена с нуждите за водене на театрални постановки. Ремонтирана е цялостната конструкция на сцената, като са подменени водещи елементи, метална конструкция, задвижващ механизъм и управление на въртящия кръг. Подменено и обработено е дървеното дюшеме и е положен нов подов сценичен килим. Подменени са задвижващите и водещите механизми на сценичните чиги и са монтирани нови, както и осветителна ферма в дъното на сцената. Проектът е съобразен изцяло с осигуряването на достъпна среда за пребиваване на зрители с нарушени двигателни функции.

Централното фоайе и коридорите към сцената и балкона са обновени с нова настилка от мрамор, стените са шпакловани и боядисани и е монтирано димируемо осветление, което подчертава и завършва архитектурния облик на сградата. Изградени са нови посетителски санитарни възли, отговарящи на съвременните санитарно-хигиенни изисквания. Обособена е гардеробна, на мястото на старата осветителна кабина, като се изгражда нов плот, зад който е разположена стена със стенопис на Апостол Карамитев. Ремонтирани са основно и помещенията предвидени за гримьорни, репетиционни, складове за костюми и архиви. Изградени са изцяло нови и модерни системи за вентилация и климатизация, за видеонаблюдение, пожароизвестяване и пожарогасене и аварийно оповестяване на територията на цялата сграда.

Снимки: Община Димитровград

В края на месеца предстои приемането на обекта от държавна приемателна комисия, следва летният почивен сезон на театрите и в началото на септември се планира официалното откриване на театъра. Общата стойност на проекта е 2 412 454 лв., от които 2 044 286 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ОП „Региони в растеж” и 368 168 лв. – финансов инструмент. Фирмата-изпълнител е „Каро Трейдинг” ООД, а фирмата по одита на проекта е „Явор Анастасов” ООД.

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

Двегодишното специализирано обучение е по опазване на недвижимото културно наследство